Mintea este cea care constientizeaza perceperea realitatii sub forma senzatiei. In medicina indiana plantele medicinale si savoarea (gustul) alimentelor se bucura de o foarte mare apreciere. De cate ori nu ati simtit nevoia sa mancati ceva dulce, acru sau... sarat? Ayurveda ne invata ca cele sase gusturi existente: dulce, acru, sarat, amar, picant, astringent sunt expresii ale anumitor energii existente in materia vie.
In viziunea ayurvedica, fiecare persoan� poate fi incadrata preponderent intr-unul din cele 3 tipuri constitutionale Vata, Pitta sau Kapha, distingandu-se insa prin trasaturi individuale unice. La randul sau, fiecare tip constitutional are inradacinat in structura sa o anumita predominanta a energiilor subtile. Alimentele si medicamentele se clasifica si ele in functie de gusturi.
Rodica Manole, in ghidul sau “Frumusetea, o realitate la indemana”, ne explica: “Orice persoana are deja prezente in structura sa unele dintre energiile subtile ale anumitor gusturi. In cazul in care persoana respectiva continua sa-si amplifice aceste energii prin consumarea constanta a unor alimente cu gustul corespondent, ea isi va mari sansele de a capata o afectiune generata de excesul de energie de un anumit tip.” Pentru obtinerea echilibrului general al organismului, aspectele mai putin dinamizate trebuie completate printr-o alimentatie corecta. Aceasta trebuie sa se bazeze pe imbinarea celor sase gusturi pentru ca atunci cand unul dintre ele predomina, se ajunge la dezechilibru.
Prezenta in exces a energiei gustului astringent duce la anxietate si la o stare de neliniste, este de parere Rodica Manole. Cand predomina gustul amar, in organism se instaleaza o stare de tristete si nemultumire. Daca prevaleaza energia gustului picant, atunci se instaureaza o stare de irascibilitate si de furie.
De asemenea, prevalarea energiei gustului acru determina aparitia geloziei si a criticismului, iar excesul energiei gustului sarat provoaca aviditate si atasament. Prezenta in exces a energiei gustului dulce determina insensibilitate fata de cei din jur. Pe de alta parte, in cantitate moderata, energia dulcelui confera multumire de sine, a saratului -insufletire, a acrului -discernamant, a picantului -intensitate si agerime, a amarului -detasare fata de probleme, iar a astringentului-siguranta si calm.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri