Analize si teste recomandate femeilor
1.Testul Babes-Papanicolau
Testul Papanicolau este indicat pentru a semnala existenta (nedureroasa) a celulelor anormale sau chiar canceroase la nivelul colului uterin, portiunea anatomica a uterului care vine in contact cu vaginul.
Celulele prelevate pentru aceasta proba se pot folosi si pentru testarea infectiei cu HPV (atunci cand rezulatele testului Papanicolau sunt anormale, se recomanda si testarea HPV).
HPV este un virus cu transmitere sexuala, responsabil de aparitia cancerului de col: tulpinile HPV 16 si 18, fiind cel mai des asociate cu aceasta forma de cancer. Femeile care au rezulate normale la testul Papanicolau, au indicatie de a-l repeta la fiecare 3 ani, incepand cu varsta de 20 de ani.
2. Mamografia
Mamografia este o radiografie a sanului indicata a se realiza pentru preventia cancerului de san, o data la 1-2 ani, incepand cu varsta de 40 de ani.3. Densitatea minerala osoasa
Densitatea minerala osoasa se masoara anual, incepand cu varsta menopauzei, pentru a trata din timp osteoporoza.
Femeile care iau tratament corticosteroid sau tratament pentru glanda tiroida pot realiza testul mai devreme, la 35 de ani (intrucat aceste tratamente accelereaza pierderea masei osoase).
4.Glicemia
Determinarea glicemiei se recomanda o data la unu sau doi ani incepand cu varsta de 40 de ani. Femeile care au factori de risc precum: istoric familial de diabet, obezitate, hipertensiune arteriala, diabet gestational sunt sfatuite sa inceapa analiza anuala a glicemiei incepand de la varsta de 30 de ani.
sursa foto:shutterstock
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”
Metroul bucureștean scurtează drumul spre prevenția cancerelor asociate infecției cu HPV
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?