5.Profilul lipidic
De la varsta de 20 de ani, este bine sa se inceapa urmarirea profilului lipidic la fiecare 5 ani (cel mult), daca valorile sunt normale.
Aceste analize includ masurarea valorilor colesterolului total, a trigliceridelor, a colesterolului „bun”-HDL si a celui „rau”-LDL. HDL-colesterol ofera protectie impotriva bolilor cardiovasculare, la un nivel de peste 50 mg/dl. LDL-colesterolul trebuie sa fie sub valoarea de 130 mg/dl pentru acelasi deziderat!
Profilul lipidic trebuie urmarit indiferent de greutatea persoanei in cauza, intrucat pot exista persoane foarte slabe care sa aiba valori crescute ale colesterolului total, fara macar sa banuiasca!
Femeile care au factori de risc pentru bolile cardiovasculare precum:
- fumatul
- rude cu boli cardiovasculare
- hipertensiune arteriala
- valori anormale in profilul lipidic/supraponderalitate
au indicatie pentru o alta analiza: PCR-proteina C reactiva, care poate semnala existenta unei stari inflamatorii la nivelul vaselor de sange, asa cum se intampla in cazul aterosclerozei.
6. Tensiunea arteriala
Determinarea valorii tensiunii arteriale este foarte usor de evaluat, in cabinetul medicului de familie. Se recomanda determinarea valorilor tensionale cel putin de doua ori pe an, cu un aparat clasic de masurare.
Tensiunea arteriala optima este mai mica de 120/80. Valori normale pentru tensiunea arteriala pot fi considerate pana la 130/85.
In cazul unor valori tensionale situate la limita, un regim de viata sanatos bazat pe o dieta saraca/lipsita de grasimi animale, renuntarea la fumat, activitate fizica, poate sa readuca valorile tensiunii arteriale la normal.
7. Hemoleucograma completa
Hemoleucograma completa este o analiza a sangelui care permite verificarea activitatii maduvei hematogene (maduva de la nivelul oaselor lungi, care formeaza celulele sangvine) si a sistemului imunitar. Hemoleucograma masoara:
- Numarul de globule rosii, hemoglobina, hematocritul
- Numarul de globule albe (leucocite)
- Numarul de trombocite
Aceasta analiza poate diagnostica numeroase afectiuni precum: anemii, hemoragii (oculte), leucemii, mielom multiplu, infectii, inflamatii, malnutritie, boli autoimune, tulburari de coagulare. Hemoleucograma este o analiza recomandata anual.
sursa foto:shutterstock
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice