2 / 5

Dana Paraschiv, medic ginecolog


Garbo.ro:  Cum putem sa avem mai multa grija de sanatatea noastra intima iarna? Exista atentionari speciale care pot avea legatura cu scaderea temperaturii, de exemplu?


Dana Paraschiv:
Intrebarea asta mi-a adus aminte de prima mea pereche de blugi pe care am cumparat-o in timpul liceului. Erau negri si cu talie joasa. Pe cat am fost eu de incantata de noua achizitie, pe atat de nedumerita am fost cand matusa mea m-a 'atentionat' sa imi protejez ovarele. Care este legatura? Nu am inteles-o niciodata! Va spun povestea asta, deoarece m-am intalnit cu acest mit de nenumarate ori: iarna trebuie sa te protejezi de frig ca sa nu 'racesti la ovare'.


Este adevarat ca frigul poate sa creasca discomfortul menstrual. Totodata, iarna suntem poate mai vulnerabili in fata infectiilor, insa credinta ca frigul poate sa determine dureri pelvine este extrem de daunatoare. De ce?


Cea mai comuna cauza a durerilor pelvine la o femeie tanara este boala inflamatorie pelvina. Aceasta se manifesta prin sensibilitate sau durere in abdomenul inferior, insotita uneori de febra si discomfort general. Durerea este frecvent exacerbata in timpul contactului sexual. Femeile care au aceasta boala pot avea cicluri abundente si dureroase si secretie vaginala anormala sau mici sangerari in afara menstrelor;
Infectia organelor genitale interne este cauzata de bacterii care se pot transmite pe cale sexuala, cum sunt gonoreea si chlamydia, dar si de alte bacterii.


Este binecunoscut faptul ca aceasta afectiune este mai frecventa in cazul femeilor tinere care au parteneri sexuali multipli sau care au un nou partener; Femeile care au un istoric de boli cu transmitere sexuala netratate sau care au avut recent o interventie invaziva cum ar fi insertia unui sterilet pentru contraceptie sau un avort.


Daca ai astfel de simptome, nu da vina pe frig! Este foarte important sa te adresezi unui medic ginecolog pentru un diagnostic si pentru un tratament corect cu antibiotice. Cu cat intarzii tratamentul, cu atat creste riscul pentru probleme de lunga durata cum ar fi durerea pelvina cronica. Netratate, episoadele de boala inflamatorie pelvina pot lasa urme serioase cum sunt riscul crescut pentru sarcina extrauterina sau infertilitate.

Garbo.ro: Exista atentionari speciale pentru perioada cand suntem la menstruatie, in zilele friguroase?


Dana Paraschiv: Pentru mine iarna este timpul pentru cadouri, pentru dupa-amiaze lungi de citit, pentru paine coapta in casa si...pentru bai calde si parfumate. Da, este probabil unul dintre cele mai relaxante momente dupa zilele lungi de munca. Baile in timpul menstruatiei sunt binevenite, deoarece apa calda poate sa scada crampele resimtite de multe femei mai ales in primele zile de sangerare.


Totodata, iarna este sezonul in care avem tendinta sa bem mai putina apa si asta poate sa creasca riscul pentru infectii urinare;


In rest, ingrijirea la menstruatie nu ar trebui sa fie cu nimic diferita de restul anului.

Garbo.ro: Sfaturi de ingrijire intima pe care le considerati absolut necesare, indiferent de perioada anului.


1. Ingrijirea in timpul mestrei este esentiala, indiferent de sezon. Alege o metoda de protectie adecvata pentru tine! Absorbantele pe care le alegi trebuie adaptate cantitatii de sange pe care o pierzi in aceste zile. Sangele menstrual este un excelent mediu de crestere a bacteriilor, motiv pentru care schimbarea absorbantelor la intervale de 4-6 ore este esentiala.

Sunt sigura ca vei gasi un absorbant perfect pentru tine din gama atat de bogata care exista acum pe piata. Poti alege 2-3 tipuri pe care le poti adapta in functie de ziua menstrei, de activitatea ta din timpul acelor zile, si chiar in functie de momentul zilei. Iar daca alegi Always Ultra, retine ca nu trebuie sa folosesti vata deasupra. Este demonstrat stiintific faptul ca, punand vata peste absorbant, acoperi centrul absorbant al acestuia, impiedicand fluidul sa patrunda in zona absorbanta, acolo unde lichidul se transforma in gel. Always Ultra este de pana la 5 ori mai eficient folosit fara vata deasupra.


2. Mentinerea unei igiene adecvate in zona genitala este esentiala in fiecare zi. Un dus zilnic este obligatoriu si depinde de tine daca vrei sa folosesti absorbante zilnice pentru un plus de comfort. Este deasemenea ideal sa porti lenjerie de bumbac. Dusurile interne nu sunt recomandate pentru rutina zilnica, ele fiind rezervate anumitor situatii patologice, cand este necesara administrarea unor antiseptice locale pentru tratament.


3. Protejeaza-ti sanatatea intima! Cere ajutorul unui medic atunci cand constati ca secretia vaginala este urat mirositoare sau cand simti prurit sau discomfort genital. Sunt teste simple care te pot indruma catre un tratament corect. Deasemenea, nu uita de contraceptie si de testul Papanicolau!
 

Înapoi la articol

Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri