Pe masura ce temperatura scade, caloriferele si sobele „duduie”, iar vantul bate mai puternic, incepe si batalia pentru o piele sanatoasa. Aerul uscat reduce stratul uleios subtire de la suprafata pielii, care o mentine hidratata, astfel incat pielea pierde mult mai usor apa, are tendinta sa devina uscata si sensibila, iar anumite afectiuni dureroase/pruriginoase precum eczema si psoriazisul se exacerbeaza.
Insa putem preveni toate acestea prin cateva masuri simple si usor de aplicat.
1. Purtati imbracaminte adecvata, care sa va protejeze din cap pana in picioare. Din arsenal nu trebuie sa lipseasca manusile, caciula/palaria (si parul este la fel de expus la variatiile de temperatura ca si pielea), fular pentru a va proteja gatul si decolteul.
2. Mentineti o temperatura constanta si nu prea ridicata in casa (22-23 grade C). Daca temperatura din interior este mult mai mare decat cea de afara, diferenta de temperatura irita si mai mult pielea si poate provoca chiar ruperea capilarelor din cauza socului termic. Aceeasi regula este valabila si in cazul apei calde. Dusurile sau baile fierbinti nu sunt recomandate in sezonul rece (produc iritatii si distrug bariera hidrolipidica normala a pielii). Folositi asadar apa calduta atunci cand va spalati.
3. Folositi produse de ingrijire a pielii si parului adaptate sezonului rece. Productia de sebum este redusa in sezonul rece, iar pielea se usuca mai usor. Incercati sa folositi o crema mai grasa decat cea pe care ati folosit-o in timpul verii, asigurandu-va in prealabil ca este potrivita pentru tipul dvs. de ten. Aplicati crema in fiecare dimineata, in special daca stiti ca veti iesi afara, pentru a proteja tenul. Demachiati-va folosind mai degraba un lapte demachiant decat un gel de curatare si evitati sapunurile sau produsele pe baza de alcool (acestea usuca suplimentar pielea). O data sau de doua ori pe saptamana puteti folosi un gomaj usor pentru a indeparta pielea uscata, urmat de o masca hidratanta. Nu uitati ca produsele pentru hidratarea tenului trebuie aplicate si pe gat si decolteu, intrucat si aceste zone sunt adesea expuse in sezonul rece. Reduceti frecventa cu care va spalati pe cap si folositi o masca hidratanta pentru par o data pe saptamana.
Importanta ramane si protectia solara. Chiar daca soarele se ascunde dupa nori in mare parte a timpului, razele acestuia tot sunt reflectate intr-o proportie foarte mare de zapada, efectul fiind la fel de daunator ca si in restul anului.
4. Acordati mult mai multa atentie buzelor, pentru a evita fisurile. Balsamul hidratant pentru buze trebuie sa intre in rutina dvs zilnica pe timp de iarna. Produsele cu ulei de ceai verde sau cu extract de aloe au efect hidratant si cicatrizant foarte bun. De asemenea, inainte de a iesi din casa este bine sa aplicati o crema de buze grasa pe baza de vaselina (aceasta nu hidrateaza in sine, dar retine apa, avand asadar rol protector).
5. Folositi o crema buna de maini in fiecare dimineata si de fiecare data dupa ce va spalati pe maini. Exista produse care se absorb imediat si nu lasa pielea uleioasa dupa aplicare (contin unt de cacao, glicerina sau uleiuri minerale). Aceeasi atentie trebuie acordata coatelor si genunchilor, in special daca sunteti predispusa la descuamare si fisuri in aceste zone.
6. Dieta trebuie sa fie echilibrata, iar aportul de lichide suficient. Daca programul nu va permite aceasta, puteti apela la suplimente nutritive si multivitamine/minerale, insa atentie, acestea nu inlocuiesc alimentatia diversificata si la ore prestabilite.
Evitati consumul excesiv de alcool, cafea si bauturi carbogazoase, sare si zahar care dau pielii un aspect tern, imbatranit si duc la aparitia cearcanelor. Ideal ar fi de inlocuit prin compoturi de fructe, ceai verde sau negru neindulcit cu efect antioxidant (1,5-2 l lichide/zi)
Calitatea si textura pielii sunt vizibil imbunatatite de o dieta bazata pe lactate, peste, carne de pui, ulei de peste si de masline. Un aport echilibrat de minerale, proteine si vitamine provenite din fructe si legume consumate zilnic confera pielii catifelare, fermitate, elasticitate si stralucire.
Tips
• Creati-va o rutina zilnica de ingrijire a pielii. Consecventa previne deshidratarea si consecutiv, iritatiile si fisurile.
• Evitati sa va spalati zilnic pe par, intrucat aceasta va indeparta uleiurile natuarle produse de scalp, care au rol protector si nutritiv.
• Evitati consumul de alcool si fumatul – ambele amplifica pierderea de apa