Scopul acestei metode este de a prevedea perioada ovulatiei, astfel incat cuplul sa stie cand sa recurga la abstinenta (sau la o alta metoda de contraceptie, spre exemplu folosirea prezervativului). Iata in ce consta aceasta metoda: numarati zilele ciclului menstrual de la prima zi de sangerare pana la urmatoarea menstruatie. In general ciclul menstrual dureaza 28 de zile, insa unele femei au un ciclu mai scurt, altele mai lung. Mai mult, la aceeasi femeie ciclurile menstruale prezinta mici variatii.
Dupa notarea in calendar a ciclului menstrual pe perioada precizata mai sus se va cauta ciclul cel mai scurt si apoi cel mai lung. Se ia in considerare ciclul cel mai scurt si se scad 18 zile (atunci se considera ca ar putea incepe cel mai precoce ovulatia), apoi se vor scadea 11 zile din ciclul care a fost cel mai lung (se considera ca atunci ar putea fi incheiata cel mai tarziu perioada menstruala). Sa presupunem ca cel mai scurt ciclu a fost de 25 de zile. Vom scadea 18, deci din ziua a 7-a ar putea incepe perioada de abstinenta. Apoi sa presupunem ca cel mai lung ciclu menstrual a fost de 30 de zile. Vom scadea 11 zile si vom obtine 19. Se considera ca din aceasta zi puteti reincepe viata sexuala. Am dat pur si simplu un exemplu pentru a intelege mai bine, dar este posibil ca perioadele de ciclu menstrual sa aiba variatii mai mici.
Este important sa stiti ca ar trebui sa adaugati 2-3 zile inaintea perioadei de abstinenta, caci spermatozoizii au viabilitate in trompele uterine (daca ajung acolo, caci in uter nu supravietuiesc mai mult de 8 ore) de 2-3 zile, uneori chiar si 5-7 zile. Astfel ei pot fi prezenti in trompele uterine atunci cand ovulul este eliberat si il pot fecunda, ducand la aparitia sarcinii. Este indicat ca aceasta metoda sa o corelati cu celelalte doua metode de contraceptie naturala precum si cu coitul intrerupt pentru o mai mare siguranta.
Metoda masurarii temperaturii bazale
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară