Orice forma de exercitiu este binevenita:
- activitatea aeroba (mers, banda, alergare) cu intensitate moderata efectuata timp indelungat (minim 20 minute) consuma grasimea de depozit
- exercitiile de forta pentru masa musculara (anaerobe) cresc consumul de glucoza din muschi si imbunatatesc controlul glicemic.
Alegerea momentului in care se practica miscarea este foarte importanta: - exercitiul fizic facut seara scade productia nocturna de glucoza din ficat si micsoreaza glicemia de dimineata
- exercitiul facut dupa consumul de alimente reduce hiperglicemia postprandiala.
In concluzie , atat in cazul persoanelor sanatoase, cat si al diabeticilor, activitate fizica regulata este importanta pentru mentinerea greutatii corporale in limite rezonabile, ajuta organismul sa asimileze adecvat glucoza din sange si sa o foloseasca eficient in celule si tesuturi.
Imbunatatirea controlului glicemic prin sport la persoanele supraponderale are loc si fara o scadere semnificativa in greutate. Pierderea unui numar modest de kilograme asociata cu activitatea fizica intarzie declansarea diabetului tip 2 la obezi si, de multe ori, ajuta la reglarea glicemiei fara a fi nevoie de medicamente antidiabetice orale.
CIOCOLATA SI DIABETUL
Ciocolata neagra (70% cacao) are indice glicemic mic, creste treptat glicemia si poate fi consumata in cantitati reduse de catre persoanele diabetice. Ciocolata este bogata in polifenoli si magneziu cu actiune antioxidanta si protectoare cardiovasculara, iar untul de cacao creste colesterolul bun (fractia HDL).
Atentie, in anumite produse pentru diabetici zaharul este inlocuit cu fructoza. Siropul de glucoza-fructoza folosit la indulcit creste nivelul trigliceridelor din sange, creste rezistenta la insulina si favorizeaza ingrasarea. Sunt recomandate mai degraba ciocolata neagra si dulciurile clasice in cantitati mici decat folosirea la liber a produselor asa-zis pentru diabetici.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară