IN ACEST ARTICOL:
Utilizata inca din antichitate, atat ca medicament, cat si la ritualuri si ceremonii, mierea este cel mai puternic energizant natural, cu un continut de peste 400 de substante organice, avand multiple utilizari dietetice si terapeutice.
Utilizata inca din antichitate, atat ca medicament, cat si la ritualuri si ceremonii, mierea este cel mai puternic energizant natural, cu un continut de peste 400 de substante organice, avand multiple utilizari dietetice si terapeutice.

Dupa provenienta exista:

- miere de flori (florala), provenita din prelucrarea nectarului si polenului cules de albine din florile plantelor melifere.
- miere de mana (extraflorala), provenita de pe alte parti ale plantei, in afara de flori, mana fiind un produs obtinut indirect, prin intermediul unor insecte din categoria afidelor, psyllidelor, coccidelor, citadidelor si lachnidelor, care se hranesc cu sucurile plantelor si elimina apoi zaharurile de care nu mai au nevoie. Are proprietati laxative mai puternice si elimina toxinele din corp.

Dupa speciile de plante melifere de la care albinele au adunat nectarul:

- miere monoflora, provenita integral (sau in mare parte) din nectarul florilor unei singure specii: salcam, tei, floarea-soarelui, menta, zmeura, trifoi, mac.
- miere poliflora, provenita din prelucrarea unui amestec de nectar de la florile mai multor specii de plante.

Compozitie chimica:

Numerosi factori influenteaza compozitia chimica a acestui produs minune - mierea: calitatea si compozitia materiei prime (nectar sau mana, abundenta acesteia, factorii climatici, modul de exploatare a albinelor, modul de recoltare, conditionarea si conservarea).
In compozitia mierii intra:

- apa biologica obtinuta din plante; concentratia normala a apei in miere este intre 17-23 %;
- polen (pana la 1%);
- substante zaharoase (fructoza, glucoza (65-75%), maltoza, zaharoza);
- substante nezaharoase.

Glucoza si fructoza intervin direct in metabolismul uman, ele asigurand energia necesara organismului si favorizand formarea si hranirea celulelor nervoase.

Mierea mai contine o serie de vitamine (cele din complexul B, si in cantitati mai mici vitaminele C, A, K, D), care provin in exclusivitate din polenul si nectarul plantelor.

Mineralele prezente in miere intr-o forma usor asimilabila de catre organismul uman sunt foarte numeroase, variind in functie de tipul de miere: potasiu, calciu, magneziu, fosfor, la care se adauga cantitati mici de seleniu, crom si iod.

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri