Comunicat de presa
Un studiu realizat in luna martie a anului 2012 de firma de cercetare de piata Unlock Market Research impreuna cu Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente a aratat ca 87% dintre adulti folosesc automedicatia. Dintre acestia, cei mai multi adulti aleg sa se trateze fara a cere sfatul specialistului de raceala – 41% si durere de cap – 31% si de cele mai multe ori se bazeaza pe experiente anterioare sau pe informatiile gasite pe internet.
Desi adultii sunt constienti de faptul ca automedicatia prezinta foarte multe riscuri multi dintre acestia, 6 din 10 parinti, o aplica si in cazul copiilor lor, transformandu-i astfel in viitori adulti care vor evita sa apeleze la un specialist atunci cand starea de sanatate le-o impune.
,,Inca de mici, copiii trec printr-un proces de identificare, incep sa imite personalitatea parintilor, ticurile, activitatile lor si isi insusesc in detaliu modelele de comportament ale acestora. Practic, copilul va retine si va face ceea ce vede la parinti si mai putin ceea ce parintii incearca sa-i transmita verbal” a declarat dr. Evelina Moraru, Medic Pediatru Spitalul de Copii Sf. Maria Iasi
Tocmai de aceea parintii trebuie sa acorde foarte mare importanta felului in care se comporta in preajma celui mic si cum il ajuta pe acesta sa faca fata unei stari de sanatate precare.
• Medicamentele nu sunt o solutie pentru orice
,,O tuse usoara, fara expectoratie sau o durere de cap nu presupune administrarea imediata a unui medicament asa cum nici administrarea de vitamine pentru cresterea sistemului imunitar nu inseamna ca cel mic nu va mai raci. Medicamentele nu sunt bomboane, iar administrarea dupa ureche a acestora le va crea copiilor falsa impresie ca orice senzatie de disconfort poate fi ameliorata cu o tableta. In timp, cei mici isi vor insusi acest tip de comportament. Mai mult, copiii care au acces la dulapul de medicamente si care pot retine numele si pentru ce sunt folosite medicamentele si le pot administra singuri creandu-si astfel alte probleme de sanatate”, a adaugat dr. Evelina Moraru.
• Solutiile alternative, benefice si pentru adulti si pentru copii
,,Daca un copil isi va vedea parintele ca ia imediat un medicament atunci cand se plange de o durere de cap sau de stomac, el va stoca acest model comportamental si cand va fi mai mare il va adopta, poate chiar il va transmite mai departe propriei familiei. Incercati sa le aratati celor mici ca pana la dulapul de medicamente sunt si alte optiuni. O solutie pentru durerea de cap ar putea fi o plimbare in aer liber, pentru durerea in gat un ceai cu lamaie si miere, iar cresterea imunitatii este rezultatul alimentatiei corecte si echilibrate nu al utilizarii vitaminelor. Invatati-i pe cei mici sa aiba grija de ei intr-un mod simplu, natural si aplicati si dumnavoastra acelasi principiu”, a mentionat dr. Moraru.
Comportamentul parintilor este un model pentru micutii lor si atitudinea fata de imbolnavirile curente trebuie sa fie ca o lectie de viata. Automedicatia ascunde multe riscuri si tocmai de aceea in educatia copiilor trebuie implementata ideea ca tratamentul potrivit este cel confirmat de un medic ca fiind eficient si sigur.
Foto homepage si interior: Shutterstock.com
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri