INTESTINUL SUBTIRE
In general, intestinul subtire este locul in care are loc absorbtia nutrientilor. Insa acest lucru nu se petrece imediat.
Prima parte a intestinului subtire, duodenul este ,,puntul fierbinte” al digestiei, deoarece aici se scurg sucurile gastrice din ficat si pancreas prin canalul coledoc si prin ductul pancreatic. Aceste sucuri sunt agentii principali ai descompunerii alimentelor, desi peretele intestinului subtire produce si sucuri gastrice proprii.
Dupa duoden, urmeaza segmentul central al intestinului subtire-jejunul- unde sunt absorbiti in corp cei mai multi nutrienti. Ultima parte a intestinului subtire, numita ileon, comunica la celalalt capat cu intestinul gros sau colonul.
Chimul este digerat in continuare, mai multi nutrienti sunt absorbiti, iar ceea ce ramane trece mai departe prin intestinul subtire, prin intermediul unei contractii musculare propagate sub forma de unde si numite peristalism.
INTESTINUL GROS (COLONUL)
In timp ce intestinul subtire este implicat in primul rand in digestie si absorbtie, intestinul gros pregateste eliminarea resturilor alimentare (in principal fibre nedigerate, alimente neabsorbite, bacterii si celule moarte).
Aceste doua zone -zona de bucatarie si zona de reziduuri- sunt separate una de cealalta printr-o formatiune musculara numita valva ileocecala. Daca aceasta valva nu functioneaza cum trebuie, exista pericolul ca unele organisme nedorite sa treaca din intestinul gros in cel subtire, provocand infectii intestinale.
Desi unii nutrienti sunt absorbiti si din colon, rolul principal al acestuia este cel de a reabsorbi apa din chim si de-a deplasa mai departe materialul rezidual, gata de eliminare. In felul acesta se reabsoarbe aproximativ 1 litru de apa pe zi. Inca o data, contractiile musculare peristaltice ajuta la deplasarea materialului in rect, ultima parte a colonului.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară