Normal
Celulele au aspect normal, nu sunt evidentiate modificari.
Celule atipice cu semnificatie nedefinita (modificari celulare reactive)
La frotiu se observa modificari celulare insa nu par a fi precanceroase. Din pacate nu au nici o modificare ce sa sugereze cu certitudine o anumita cauza. Cel mai frecvent aceste tipuri de modificari sunt date de infectiile vaginale cum ar fi herpes, Chlamydia sau levuri, insa, cum spuneam mai sus, cauza modificarilor este doar presupusa.
Patologii folosesc aceasta categorie atunci cand testul Papanicolau nu indica daca celulele anormale sunt cauzate de inflamatie ori de leziune precanceroasa.
Leziuni intraepiteliale scuamoase de nivel scazut (LIS)
Aceste modificari ale celulelor scuamoase (celule de la nivelul cervixului uterin) nu sunt invazive dar pot deveni in timp, desi celulele anormale revin uneori, in mod spontan, la aspectul normal.
Leziuni intraepiteliale (scuamoase) cu nivel ridicat
Acestea nu dispar in general fara tratament iar probabilitatea ca acestea sa se transforme in cancer este mai mare in lipsa unui tratament specific. Partea buna este ca toate leziunile scuamoase pot fi vindecate, astfel va fi inlaturat riscul de aparitie al cancerului de col uterin pe acest fond. Daca le depistati in timp util (adica anual sa faceti testul Papanicolau) preveniti intr-un procent foarte mare cancerul de col.
Cancer invaziv
Aceasta clasificare indica probabilitatea afectiunilor canceroase de a se transmite la colul uterin si mai departe.
Sistemul Bethesda nu este singura metoda de clasificare a rezultatelor testului Papanicolau, tocmai de aceea este indicat sa va intrebati medicul care este semnificatia testului, astfel incat sa va lamuriti intocmai.
Cand trebuie efectuat testul Papanicolau?
Acest test trebuie facut de fiecare femeia anual odata cu inceperea vietii sexuale. In felul acesta veti diagnostica si preveni multe patologii genitale feminie, avand grija de sanatatea voastra.
Un articol de Iulia D.
Sursa: Healthy.ro
Citeste si alte articole pe Healthy.ro. Noi iti recomandam urmatoarele:
Tot ce trebuie sa stiti despre testarea pentru HPV
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară