25 Ianuarie 2013 publicat în Sanatate 53 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Pe langa felurile de mancare traditionale, in Romania, cartofii prajiti sunt de asemenea, foarte populari. Printre romani, combinatia cartofi prajiti si friptura, desi nerecomandata de medici si nutritionisti, este considerata a fi o delicatesa. Suntem oare constienti cat de mult rau ne facem consumand foarte des cartofii prajiti?

Romanii ocupa locul 3 in Europa la capitolul obezitate. In mod cert stilul nostru de viata are legatura cu aceasta clasare nu tocmai meritorie.

Pe langa felurile de mancare traditionale, cartofii prajiti sunt de asemenea, foarte populari. Printre romani, combinatia cartofi prajiti si friptura, desi nerecomandata de medici si nutritionisti, este considerata a fi o delicatesa. Suntem oare constienti cat de mult rau ne facem consumand foarte des cartofii prajiti?


Un studiu publicat de catre New England Journal of Medicine a aratat cum schimbarile in stilul de viata cu privire la dieta, exercitii, somn, privitul la televizor – afecteaza pe termen lung cresterea in greutate.

Una dintre concluziile interesante ale studiului a fost aceea ca foarte daunatori pentru santatea noastra sunt cartofii prajiti, acesta fiind unul dintre cele mai populare feluri de mancare din lume si, dupa cum spuneam, chiar si la noi in tara. Un studiu efectuat in anul 2006 de catre American Journal of Clinical Nutrition arata ca diabetul de tipul 2 poate fi in mod direct corelat cu o alimentatie bazata pe cartofi, deci si cartofi prajiti. De asemenea, consumul de cartofi prajiti este legat si de problema obezitatii.

Iata trei motive + un bonus care iti arata de ce cartofii prajiti nu sunt deloc o mancare benefica pentru alimentatia noastra.

1. Cartofii prajiti contin carbohidrati rai

Carbohidratii au un indice glicemic diferit. Printre alimentele notate cu indice glicemic ridicat sunt si cartofii prajiti. Consultati aceasta lista cu indicele glicemic al alimentelor. In general este mai bine sa alegeti acele alimente care au un indice glicemic scazut, cum ar fi cerealele integrale (ca ovazul).
Mai putin cunoscut atunci cand vorbim despre alimente este indicele lor glicemic. Majoritatea oamenilor se ghideaza dupa numarul de calorii alimentare, cand de fapt este important indicele glicemic al lor.

Pentru o documentare cu privire la indicele glicemic iti recomandam:

Dieta indicelui glicemic

Dieta disociata: aproape totul despre indicele glicemic

Un studiu foarte serios efectuat pe o perioada de 20 de ani de catre The Harvard School of Public Health, avand ca subiecti 84, 500 de femei a aratat ca o portie de cartofi prajiti pe saptamana creste riscul de diabet cu 21%.

Foto 2: Depositphotos


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri