Studii recente au aratat ca dietele hipercalorice, bogate in grasimi, zaharuri rafinate si sare pot modifica profilul hormonal al organismului in asa fel incat sa cresca nevoia corpului pentru astfel de alimente si sa te faca sa ceri mai mult. Cu alte cuvinte fast-foodul da un grad de dependenta. Esti legat de aceste meniuri si continui sa le consumi intr-un mod necontrolat in ciuda faptului ca sunt nesanatoase. Cu cat mananci mai mult, cu atat iti va fi mai greu sa renunti si sa optezi pentru alimente sanatoase.
Situatia este mai grava in randul copiilor, care se invata cu acest mod de alimentatie de la varste din ce in ce mai mici. Obezitatea juvenila creste alarmant iar generatiile fast-food de azi vor fi adultii obezi de maine.
America este tara de unde cultura fast-food s-a raspandit pe tot globul. Obezitatea constituie o adevarata epidemie in randul americanilor iar diabetul afecteaza unul din douazeci de americani. Potrivit statisticilor, majoritatea romanilor stiu ca mancarea de tip fast food este periculoasa pentru sanatate. Cu toate acestea, din ce in ce mai multi romani, in special tinerii, prefera sa consume un hamburger sau o shaworma in locul unor mancaruri gatite.
In 2004 a fost lansat un documentar (“Super Size Me”) ce prezinta experimentul unui american care consuma exclusiv, timp de o luna de zile, de trei ori pe zi, produsele unui celebru lant de restaurante fast-food. In cadrul experimentului este supravegheat medical iar starea de sanatate atent monitorizata. Pe parcursul experimentului starea generala devine din ce in ce mai proasta, analizele se inrautatesc la fiecare testare iar personajul este din ce in ce mai deprimat. La finalul celor 30 de zile de dieta exclusiv de tip fast-food, personajul se ingrasa cu 15kg si reuseste sa isi puna viata in pericol din cauza acestei diete. Iata un exemplu clar al efectului pe care il are alimentatia fast-food asupra organismului. Si chiar daca vei spune ca nu consumi trei meniuri pe zi, in fiecare zi, ca personajul din film, riscurile la care expui organismul sunt apropiate in conditiile in care te alimentezi regulat, pentru perioade lungi de timp cu asemenea produse.
Exista studii consistente, efectuate de specialisti, care au cautat sa evalueze potentialul nociv al acestui tip de alimentatie. Majoritatea avertizeaza asupra aceluiasi lucru: macarea fast-food nu este sanatoasa daca este consumata regulat, produce obezitate, afecteaza ficatul, creste riscul de diabet si hipertensiune. In aceste conditii, daca ti la sanatatea ta, renunta la hamburgerul cu cartofi prajiti si cola si fa-ti timp pentru a-ti gati o masa sanatoasa.
Un articol de Ciprian Chitu
Sursa: Healthy.ro
Citeste si alte articole pe Healthy.ro. Noi iti recomandam:
Hidatidoza, boala ce poate afecta pe oricine
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice