Cunoscut drept “elixir al tineretii”, laptisorul de matca este deosebit de apreciat in industria cosmeticelor, valoarea sa fiind asigurata de compozitia chimica complexa si variata. Astfel, pe langa aminoacizii ce ocupa un loc central in procesul de crestere si functionare a organismului, laptisorul de matca mai contine si proteine, zaharuri grasimi, vitamine: A1, B1, B2, B6, C, E, PP si acid pantotenic, fermenti, hormoni, etc.
Gratie proprietatilor sale regeneratorii si tonifiante, laptisorul de matca este folosit ca si ingredient in cremele, lotiunile, mastile ce se adreseaza tenurilor ridate prematur sau a tenurilor aspre, lipsite de suplete.
Pentru a obtine rezultatele cele mai eficiente, recoltarea si conservarea laptisorului de matca trebuie sa fie efectuata in conditii speciale, iar tratamentul extern trebuie sa fie combinat cu cel intern. Un tratament intern complet presupune aproximativ 3 grame de laptisor de matca pe luna si 0,10 grame pe zi, specialistii recomandandu-ne ca acesta sa fie urmat de patru ori pe an.
Laptisorul de matca este obtinut dintr-o secretie a albinelor tinere ce are drept scop hranirea matcii. In cea de a sasea si cea de a 14-a zi a existentei lor, albinele produc aceasta substanta in glandele lor faringiene.
Deoarece reprezinta un puternic concentrat biologic cu proprietati remarcabile de regenerare celulara, laptisorul de matca are rolul de a echilibra functiile epidermei atat in cazul pielii grase cat si a celei uscate.
Continutul unei fiole cu laptisor de matca poate fi incorporat in crema de baza. Dupa ce tenul a fost demachiat si curatat in prealabil, se aplica crema pe toata suprafata tenului, fara ca pielea sa fie masata. Pentru ca resorbtia sa fie completa, peste stratul de crema se poate aplica o compresa calduta si umeda. In functie de gradul de ridare a tenului, proportia de laptisor de matca la 100 grame de crema poate fluctua intre 0,2 si 4 grame.
Tenurilor ultraridate le este recomandata o masca obtinuta din amestecul unei fiole de laptisor de matca cu o lingura de ulei de masline si doua linguri de faina de secara.
Pentru a reda stralucirea si elasticitatea tenului, mastile obtinute din amestecul unui galbenus sau albus de ou (se va tine cont de natura tenului: tenului uscat ii este indicat galbenusul de ou, celui gras -albusul de ou) cu laptisor de matca sunt extrem de eficiente. Amestecul obtinut este lasat sa actioneze asupra tenului pentru maxim jumatate de ora dupa care se indeparteaza cu apa calduta. La sfarsit acestei proceduri, pentru un efect sporit de improspatare, tenul se clateste cu apa rece.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri