In copilarie parintii iti spuneau ca daca mananci morcovi nu vei avea nevoie de ochelari de vedere? Sau ca daca stai prea aproape de televizor poti orbi? Ca adult, poti considera aceste sfaturi deplasate. Dar care sunt adevarate si care sunt mituri?
Mitul 1: Consumul de morcovi poate imbunatati vederea
Adevarul: Niciun studiu nu a aratat ca vederea ta va fi mai agera doar daca mananci morcovi. Este adevarat ca morcovii sunt bogati in vitamina A, esentiala pentru vedere, dar aceasta de gaseste si in alte alimente (caise, nectarine, lapte). O dieta echilibrata aduce aportul de vitamina A, necesara pentru un organism sanatos.
Mitul 2: Daca petreci mult timp in fata calculatorului vederea ta va fi afectata
Adevarul: Oboseala oculara tine mai mult de felul in care lucrezi in fata calculatorului. Uscaciunea si usturimea ochilor are drept cauza clipitul mai rar si secretia lacrimala insuficienta.Lucrul la calculator fara includerea in rutina zilnica a catorva obiceiuri simple poate duce la o afectare permanenta a calitatii vederii.
O regula simpla de relaxare: Regula 10-10-10. Dupa ce lucrezi la calculator 10 minute, priveste timp de 10 secunde un obiect aflat la 10 metri distanta.Aceasta tehnica simpla permite relaxarea acelor grupe musculare care sunt direct responsabile de aparitia si progresia miopiei si iti poate proteja vederea multi ani de acum incolo.
Mitul 3: Lumina insuficienta afecteaza vederea
Adevarul: Lumina insuficienta atunci cand lucrezi dauneaza ochilor dand nastere durerilor de cap intense. Poti evita durerile de ochi lucrand intr-un mediu bine iluminat si purtand ochelari sau lentile de contact daca este cazul.
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate