Dieta macrobiotica: istoric
Dieta macrobiotica a fost creata in anii ’20 de catre filozoful japonez George Oshawa. El a incurajat reintoarcerea la principiile unei alimentatii simple si echilibrate, cu efect terapeutic asupra intregului sistem trup-minte-spirit.
Dieta Oshawa era foarte restrictiva in viziunea creatorului sau, ajungand in ultima instanta sa se compuna numai din consumul de apa si orez brun. De-a lungului timpului, urmasii lui George Oshawa i-au adus imbunatatiri, pastrandu-i insa echilibrul intre pricipiile alimentare yin (rece, dulce si neutru) si yang (sarat, cald si iute).
De asemenea, dieta macrobiotica a fost adaptata la stilul de viata occidental, pentru care efectele detoxifiante si terapeutice sunt mai importante decat respectarea filozofiei orientale care sta la baza ei.
Dieta macrobiotica: principii alimentare
Din punct de vedere nutritional, accentul este pus pe consumul de proteine si carbohidrati complecsi de origine vegetala (obtinute in principal din cerealele integrale si soia), precum si pe consumul de fibre obtinute din vegetale - crude sau cat mai putin preparate termic.
De cateva ori pe saptamana se poate consuma si carne de peste sau fructe de mare, avand grija sa le asezonam cu hrean (sau Wasabi), cu mustar ori ghimbir, spre a le inlatura efectele potential nocive.
Foto@Shutterstock.com
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”
Metroul bucureștean scurtează drumul spre prevenția cancerelor asociate infecției cu HPV
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?