Stilul de viata sedentar, un regim alimentar sarac in fibre vegetale, consumul redus de lichide, utilizarea pentru o perioada prea indelungata de timp a laxativelor, anumite probleme de natura neurologica, disfunctiile endocrine, etc, toate acestea cauzeaza aparitia constipatiei, unul dintre cei mai periculosi dusmani ai digestiei. Ce este insa de fapt constipatia?
Constipatia reprezinta o disfunctie intestinala pe care din ce in ce mai multe persoane o acuza. Se stie ca una dintre cele mai eficiente solutii pentru a asigura organismului o digestie eficienta o reprezinta alimentatia. Un regim alimentar echilibrat, bogat in fibre poate reda sanatatea organismului tau. Iata cateva mici “secrete” menite sa iti regleze tranzitul intestinal si sa iti asigure o digestie fara probleme:
-Renunta la consumul de alimente cu un continut scazut de fibre precum branzeturi, inghetata, carne (mai ales uscata), paine prajita, mancare semi-preparata sau produse de tip fast-food. Acestea forteaza intestinul sa leneveasca si intarzie evacuarea. Consuma in schimb mult fructe si legume, bogate in fibre alimentare. Chiar daca aportul lor energetic nu este semnificativ, au rolul de a ajuta organismul sa functioneze normal. Printre alimentele recomandate se numara merele, perele, ciresele negre, varza, soia, salatele de cruditati (morcov, telina, varza, spanac etc.) fasolea si cerealele nerafinate.
-Nu ezita sa consumi cat mai multe prune proaspete sau chiar si uscate. Pe langa aportul lor de vitamine ajuta la functiile intestinale, prunele contin sorbitol si dipenilisatina, substante cu efecte laxative. Portocalele, piersicile, pepenele rosu, grapefruit-ul, pepenele galben, fructele de kiwi au de asemenea actiune laxativa, ajutand la tratarea constipatiei.
-Consuma o cantitate cat mai mare de lichide sub forma sucurilor de fructe, a compoturilor, a supelor, a ciorbelor facute din legume proaspete, a ceaiurilor din plante sau a apei. Ar fi excelent daca ai asigura organismului tau minim doi litri de lichid pe zi. De asemenea, nu uita sa consumi si iaurt. Pe langa potasiul, calciul si vitamine, iaurtul mai contine si bacterii probiotic ce au rolul de a normaliza flora intestinala. In acelasi timp, iaurtul contribuie la intarirea sistemului imunitar.
-Ciresele, rosiile, painea de secara, fragii si capsunile constituie niste laxative excelente si sunt recomandate celor care au un organism predispus la constipatie.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri