Rosu tipator, oranj stralucitor, galben seducator, albastru intens, verde vibrant, violet dramatic… natura este posesoarea unor minunate nuante si culori. Fiecare culoare din natura este o poveste despre viata si creatia in sine. Mai agresiv sau mai potolit, natura o spune fiecarui doritor sa o asculte. Culorile fructelor si ale legumelor nu sunt deloc intamplatoare. Rosia nu este rosie intamplator. Morcovul nu este portocaliu prin pura intamplare. Strugurii nu sunt nici ei albastri fara o coincidenta mult prea extraordinara. Salata verde nu este de un verde profund fara un motiv pe masura. Fructele si legumele isi datoreaza culoarea lor stralucitoare pigmentilor pe care ii gazduiesc in mod natural. Pigmentul lor naste un adevarat miracol pentru sanatate, recomandandu-le drept remedii antiimbatranire si pentru viata lunga, fara de boli.
Curcubeul alimentelor sau Fructele si Legumele ROGVAIV
Descoperiri uimitoare din partea oamenilor de stiinta tin sa ne aduca la cunostinta beneficiile extraordinare ale fructelor si legumelor pigmentate intens, dar nu numai. Culoarea unui fruct/ a unei anumite legume poate fi un indiciu pretios asupra beneficiilor fructului/ legumei respective. Fiecare grup de culoare este asociat cu anumite beneficii remarcabile.
Pentru noi toti, cei care am ignorat, desconsiderat sau minimalizat puterea extraordinara a fructelor si legumelor, va invitam sa ne uitam mai cu atentie in farfuria noastra. Va invitam sa vedem ce minunatii avem chiar sub ochii, nasul si papilele noastre, sa le redescoperim savoarea, sa intelegem miracolul culorilor si sa includem cat mai multe curcubeie in dieta noastra. Cu cat mai multe legume si fructe intr-o paleta cromatica cat mai diversificata, cu atat mai bine. Cu atat mai multe vitamine si minerale, cu atat mai multi nutrienti, cu atat mai multa sanatate!
Puterea ROSULUI. Legumele si fructele rosii
Rosul se gaseste in ceapa rosie, in ardeiul rosu, in ridiche, in pepene rosu, in grapefrut-ul rosu, in capsuni, zmeura, rodie, struguri rosii, coacaze rosii, mere rosii, fructe de goji, sfecla rosie, macese, gogosar, ardeiul rosu iute.
Licopenul care se gaseste in surse precum rosii (in rosii regasim aproximativ 85 % din aportul de licopen), ardeiul gras, pepenele rosu este un carotenoid despre a carei existenta a fost adusa in discutie in anii ’90. O dieta bogata in alimente rosii si prin urmare si in licopen poate reduce semnificativ riscul aparitiei cancerului de prostata, cu pana la 35%.
Tot licopenul are un rol semnificativ in reducerea aparitiei bolilor de inima, dar si a cancerului pancreatic si a cancerului ovarian. In plus, pe langa licopen, in legumele si fructele rosii se gaseseste si antocianina, un alt fitonutrient cunoscut pentru capacitatea sa de a reduce celulele canceroase, dar si de reciclare a glutationului.
La randul sau, glutationul sau “proteina vietii”, cum a fost supranumit, este unul dintre cei mai puternic antioxidanti produsi de organism, cu rol si in eliminarea toxinelor. Atat licopenul, cat si antocianina sunt grozave pentru sanatatea inimii si pentru cea a tractului urinar. Ele protejeaza si capacitatea memoriei.
Intr-un studiu efectuat in California asupra a 13000 de femei, s-a putut vedea puterea extraordinara a rosului mai ales asupra sanatatii femeilor. Consumarea a unei jumatati de ceasca de rosii pe zi de cinci ori sau chiar de mai multe ori pe saptamana poate reduce riscul cancerului ovarian cu pana la 60%.
Foto: Sxc.hu
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri