Puterea ORANJULUI. Legumele si fructele oranj
Portocaliul, una dintre cele mai spectaculoase culori ale spectrului curcubeului, se gaseste din abundenta in alimente precum morcovi, mango, piersici, nectarine, dovleac, cartofi dulci, sofran, mandarine, portocale, cartofi dulci, bostanel, pepene galben.
Cel responsabil pentru minunata culoare oranj nu este altul decat betacarotenul, un terpenoid transformat de organism in vitamina A. Vitamina A are mai multe roluri in organism, ajutand la buna functionare a celulelor albe ale sangelui si la normalizarea cresterii si divizarii celulelor. Aceasta vitamina, alaturi de alte doua tipuri de carotenoide, luteina si zeaxantina, este totodata esentiala pentru intarirea sistemului imunitar si a mentinerii calitatii vederii.
Consumarea de alimente portocalii in mod regulat poate atrage dupa sine scaderea colestorului si reducerea riscului atacului cerebral si a celui de cord. Mai mult, sunt studii care demonstreaza ca betacarotenul responsabil pentru acest pigment portocaliu are un efect anticarcinogen si poate stopa dezvoltarea celulelor cancerigene la nivelul stomacului. Portocaliul din morcovi si din cartofii dulci ajuta la prevenirea bolilor de inima scazand colesterolul si ajutand la reducerea riscului atacului cerebral. Acidul cafeic pe care il regasim tot in morcov are si el proprietati anticancerigene.
“Sa consumam aceste alimente oranj de cel putin doua ori pe saptamana”, este sfatul pe care ni-l daruieste cu multa convingere dr. Oz.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară