Aproape un sfert din populatie s-a confruntat la un moment dat cu aparitia pe pielea mainilor, a picioarelor si mai rar a fetei a unor protuberante rotunde si nedureroase cunoscute sub denumirea populara de negi (sau veruci in termen medical). Exista mai multe tipuri de negi, insa toate formele sunt produse de papilloma virusului uman. Negii se transmit prin contact direct cu persoana afectata sau prin atingerea obiectelor infestate.
In unele cazuri nu este necesar un tratament special pentru vindecarea negilor. Dupa o anumita perioada de timp, acestia dispar de la sine daca sistemul imunitar se intareste si devine capabil sa distruga acest virus. In cazul in care acestia persista, se recomanda consultarea unui medic specialist in vederea unui tratament. Exista insa si anumite tratamente naturiste care, urmate cu rabdare si perseverenta, pot avea un efect pozitiv asupra negilor, ducand chiar la disparitia acestora. Iata cateva dintre acestea:
-Se sterg negii cu suc proaspat de rostopasca sau cu tinctura de rostopasca de 2-3 ori pe zi, pe durata a patru saptamani.
-Pentru indepartarea negilor, se aplica pe suprafetele afectate comprese cu suc de papadie sau cu decoct de pelin (50 de grame la un pahar cu apa). De asemenea, se pot pisa sau macina semintele de busuioc, amestecandu-se ulterior cu unt de vaca nesarat. Amestecul se aplica direct pe suprafata negilor.
-Frunze proaspete de calanhoe pot fi folosite sub forma de pansamente pentru pielea acoperita de negi. Negii mai pot fi unsi si cu suc proaspat de laptele-cucului.
-Pe cale interna, este recomandata o cura de o luna si jumatate cu infuzie de melisa (doua linguri de iarba de melisa la doua pahare cu apa clocotita). Din aceasta infuzie se consuma o jumatate de pahar, de trei ori pe zi, inainte de masa.
-Vitaminele A si C au un efect benefic asupra negilor. Zonele afectate pot fi unse cu pasta obtinuta prin inmuierea unei tablete de vitamina C cu cateva picaturi de apa sau prin uleiul continut de o fiola de vitamina A.
-Utila in tratarea negilor este si tinctura obtinuta prin macerarea lastarelor de tuia si ienupar in vodca, in raport de 1:5. Durata macerarii este de trei saptamani, iar cu tinctura obtinuta negii se ung de 2 ori pe zi. Tratamentul este urmat timp de maxim 5 saptamani.
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice