IN ACEST ARTICOL:
Ulcerul gastro-duodenal este o afectiune ce evolueaza cu episoade periodice dureroase, alternand cu perioade de remisiune a simptomatologiei.

Toamna este un anotimp frumos, romantic, plin de culori calde, pastelate, de arome si roade ale naturii. Cine nu apreciaza o plimbare pe un covor de frunze cazute? Totusi in privinta sanatatii toamna nu este un anotimp la fel de frumos pentru fiecare, caci in aceasta perioada isi fac aparitia simptomele unor patologii. Dintre afectiunile ale caror simptome se intensifica toamna vom vorbi in acest articol de trei dintre acestea, destul de suparatoare.

Ulcerul gastro-duodenal

Ulcerul gastro-duodenal este o afectiune ce evolueaza cu episoade periodice dureroase, alternand cu perioade de remisiune a simptomatologiei. Cauzele care duc la aparitia bolii sunt foarte variate, momentele de stres intens, predispozitia genetica, alimentatia necorespunzatoare, alcoolul, tigarile, unele medicamente, ciocolata, cafeaua, boli predispozante ca pancreatita cronica, ciroza, boala Crohn sunt numai o parte din factorii ce stau la baza patologiei ulcerative gastro-duodenale.

Care este simptomatologia generala a ulcerului gastro-duodenal?

Tabloul clinic include durerea epigastrica, o durere cu caracteristici diferite de la individ la individ (crampe, junghiuri, arsuri, jena difuza etc.), situata imediat sub stern (“in capul pieptului”). De asemenea pacientii mai pot avea stari de greata si chiar varsaturi, durere de cap, balonari, eructatii, scaderea sau cresterea poftei de mancare etc.

Durerea apare in general inainte de masa (este mai intensa), dupa care dispare un timp, urmand sa reapara. In cazul ulcerului gastric durerea poate sa nu dispara dupa masa, ori chiar daca se remite, ea va reaparea la un interval foarte scurt dupa ingestia de alimente, la aproximativ jumatate de ora. In ulcerul duodenal insa durerea dispare dupa masa si reapare mai tarziu, la un interval de cateva ore). Durerea cauzata de ulcerul gastric apare mai ales vara si iarna, pe cand cea din ulcerul duodenal apare in special primavara si toamna.

Cum se diagnosticheaza ulcerul gastro-duodenal?

Cea mai eficienta analiza, mai completa si clara este endoscopia digestiva superioara, desi datorita faptului ca este cam neplacuta pacientii refuza sa faca aceasta analiza ca prima optine in diagnostic. Pe langa aceasta metoda un ulcer poate fi descoperit prin intermediul altor analize, spre exemplu la un tranzit baritat (pacientul e pus sa bea o solutie de bariu dupa acre face o radiografie), insa cea care pune diagnosticul de certitudine ramane tot endoscopia digestiva superioara. Se mai pot face determinari ale anticorpilor anti-helicobacter pylori (bacteria care este in general responsabila de aceasta afectiune), testul respirator la uree marcata, identificarea din sucul gastric sau din materiile fecale.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri