Artroza coloanei vertebrale: cand cartilajele intervertebrale afectate se localizeaza la nivelul coloanei cervicale (gat) este foarte important diagnosticul spondilozei cervicale, caci datorita comprimarii unor artere care trec prin coloana la acest nivel si urca spre creier, acesta din urma primeste mai putin oxigen, iar manifestarile clinice pot fi atat de diverse incat se pot confunda cu alte patologii total diferite: greata, dureri de cap, ameteli, dureri de brate, de umeri, torticolis, distonie neurovegetativa (patologie asemanatoare atacului de panica, cauzat de deficitara oxigenare a creierului), pocnituri in urechi etc. De asemenea coloana mai poate fi afectata si la nivel toracal, unde sunt coastele (la nivelul plamanilor), iar prin comprimarea nervilor paraverteblrali patologia are rasunet visceral, adica la nivelul organelor interne de la nivelul toracelui si abdomenului (stomac, intestine etc). Artroza se poate manifesta si la nivelul coloanei lombare (mijloc), tot cu rasunet in organele pelvisului, dar si in picioare, cu dureri sau amorteli poate chiar de-a lungul intregului picior. Adesea in artroza colonei vertebrale se produce hernia de disc.
Dintre artrozele altor articulatii, cea mai frecventa este gonartroza: afectarea articulatiei genunchiului.
Cum diagnosticam artroza?
In afara semnelor si simptomelor pe care pacientul le resimtela nivelul unor articulatii (coloana vertebrala, genunchi, coate, incheietura mainii etc) diagnosticul de artroza se poate pune in urma unor investigatii cum ar fi: examenul radiologic (evidentierea ingustarii spatiului articular), Examenul lichidului inovial (lichid continut in articulatii), RMN, CT, analize de laborator care desemneaza o infectie etc.
Cum tratam artroza?
Tratamentul se poate face prin miorelaxante (relaxante musculare), antiinflamatorii, analgetice (reduc durerea), infiltratii cu antiinflamatoare steroidiene sau alte substante adjuvante. Se recomanda balneofizioterapie, masaj, reflexoterapie,acupunctura, homeopatia, gimnastica medicala etc. Din pacate nu exista o metoda sigura de curabilitate, toate acestea doar amelioreaza patologia.
Un articol de Iulia Dibu
Sursa: Healthy.ro
Citeste si alte articole pe Healthy.ro. Noi iti recomandam urmatoarele:
8 beneficii cu fructul pasiunii
Intareste-ti imunitatea cu produsele de toamna
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară