Preocuparea pentru sanatate trebuie sa detina un loc important in viata noastra si este necesar sa constientizam ca multe dintre bolile cronice pot fi prevenite printr-un stil de viata sanatos, in care alimentatia ocupa unul dintre primele locuri.
Dr. Maria Nitescu ne invata cum putem sa avem grija ca stilul nostru de viata sa respecte principalele ingrediente pentru a fi sanatosi.
Alimentul ideal, daca ar exista, ar trebui sa indeplineasca o serie de conditii: sa aiba valoare energetica mica, sa fie concentrat din punct de vedere al nutrientilor esentiali (aminoacizi esentiali, vitamine, minerale, acizi grasi polinesaturati esentiali), sa contina fibre alimentare si glucide complexe, sa contina o cantitate redusa de colesterol si sare. Deoarece alimente ideale nu exista, pentru a-si mentine sanatatea, omul trebuie sa consume o varietate de alimente care sa aduca organismului nutrientii de care acesta are nevoie.
Dr. Maria Nitescu ne sfatuieste care sunt alimentele care nu trebuie sa lipseasca din meniul zilnic al unei persoane sanatoase. Acesta include: cerealele integrale; legumele colorate in verde inchis, rosu, portocaliu si leguminoase (fasole uscata, mazare); fructele; laptele si produsele lactate semidegresate sau degresate; uleiurile vegetale (floarea soarelui, masline, porumb, soia, arahide); carnea slaba de pasare sau pestele.
De asemenea, Dr. Maria Nitescu ne recomanda o lista de alimente pe care trebuie sa le consumam in cantitati cat mai mici sau cat mai rar: alimente / bauturi racoritoare ce contin zahar adaugat; grasimile solide (unt, untura, seu), inclusiv margarina ce contine acizi grasi trans, alimente preparate cu grasimi saturate, grasimi hidrogenate si zahar (prajituri, patiserie, inghetata etc); produsele de panificatie si cerealele rafinate (paine alba, sortimente de panificatie din faina alba, paste din faina alba, orez decorticat etc); sarea si toate produsele procesate ce contin sare (conserve in saramura, mezeluri, snacksuri etc); bauturile alcoolice.
”Trebuie sa stim ca o alimentatie sanatoasa nu inseamna numai ce consumam, ci si cat consumam, cum le combinam, cum preparam alimentele, de câte ori mâncam si când mâncam. De asemenea, nu trebuie sa uitam cât de importanta este activitatea fizica, unul dintre principalele ingrediente ale sanatatii noastre, care ajuta la reducerea semnificativa a riscului aparitiei bolilor cardiovasculare, a hipertensiunii arteriale, a accidentelor vasculare cerebrale, a diabetului zaharat al adultului si a obezitatii”, ne spune Dr. Maria Nitescu, sef lucrari UMF Carol Davila.
Foto: Mancare organica_Shutterstock
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate