16 August 2013 publicat în Sanatate 7 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Depresia la persoanele peste 65 de ani depaseste o prevalenta de 20% si este una dintre cele mai importante si frecvente afectiuni ale populatiei varstnice. Pentru a afla mai multe despre aceasta afectiune am stat de vorba cu Dr. Anca Talasman, medic primar psihiatrie, care ne-a explicat:

Depresia la persoanele peste 65 de ani depaseste o prevalenta de 20% si este una dintre cele mai importante si frecvente afectiuni ale populatiei varstnice. Pentru a afla mai multe despre aceasta afectiune am stat de vorba cu Dr. Anca Talasman, medic primar psihiatrie, care ne-a explicat:

Afectiunile somatice cronice sunt un tovaras de drum nedorit al varstei inaintate. Dintre acestea cele mai frecvente sunt hipertensiunea arteriala, cardiopatia ischemica, diabetul, accidentele vasculare, afectiuni pentru care pacientii varstinici se adreseaza cu regularitate medicului de specialitate. Ele creeaza dizabilitati, iar scaderea capacitatii de functionare obisnuita, poate fi factorul declansator al unei depresii la varstnici.

Depresia nu face parte din procesul de imbatranire

La aceasta varsta, depresia este trecuta cu vederea si nediagnosticata. Desi, suntem obisnuiti ca la varstnici organismul sa reactioneze mai putin prompt in fata agresiunii factorilor patologici, depresia nu este o stare normala a procesului de imbatranire.

Persoanele mai putin active, pe care familia le hiperprotejeaza, neimplicandu-le in diferite activitati, singuratatea, adesea intalnita la acestea, prin pierderea partenerului, plecarea copiilor de acasa sau dimpotriva, varstnicii suprasolicitati, reprezinta candidatii depresiei geriatrice.

Caracteristici ale depresiei la varstnici

Spre deosebire de depresia debutata la alte varste aceasta se caracterizeaza printr-o lipsa accentuata de chef de viata, lipsa de interes, de interactiune sociala, lipsa de preocupare pentru tot ceea ce reprezinta sfera de interes anterioara bolii.

Ideatia de incurabilitate, de boala, de inutilitate, de vinovatie cu privire la starea in care se afla, la incapacitatea de a depasi acesta etapa, sentimentul ca la varsta lor si cu toate problemele lor sunt o povara greu de dus pentru cei din jur (copii, sot/sotie, nepoti) si lipsa de speranta sunt caracteristici ale acestei boli.

Oboseala fizica si psihica reprezinta un simptom predominant, unii dintre pacienti isi petrec aproape toata ziua in pat, devin pasivi, taciturni.

Apar tulburarile de somn, pacientul are dificultati de adormire. Ceea ce inseamna ca are nevoie de o perioada mai lunga de timp pentru a adormi sau se trezeste de foarte multe ori in timpul noptii si nu reuseste sa adoarma decat dupa foarte mult timp sau spre dimineata. Acest lucru determina diminuarea capacitatii de concentrare, apare iritabilitatea, irascibilitatea si suspiciozitatea.

Foto Depresie Varstnici_Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri