Complianta la tratament a unui pacient depresiv este determinata nu numai de eficacitatea antidepresivelor ci si de tolerabilitate. De pilda, persoanele varstnice cu afectiuni cardiovasculare asociate (90% din depresivii de peste 60 de ani au asociata hipertensiune arteriala) sunt pacienti pentru care exsitenta unor reactii adverse minime este foarte importanta deoarece sunt pacienți fragili polimedicati (iau mai multe medicamente in acelasi timp pentru mai multe afectiuni). Acesti pacienti trebuie sa beneficieze de un antidepresiv care sa nu interactioneze cu celelalte medicamente si sa dea efecte adverse.
De obicei la o varsta inaintata suspicionam somaticul, alte boli ca fiind cauza problemelor medicale, dar este o greseala sa trecem cu vederea o posibila depresie. Este necesar ca acesti pacienti sa intrebe medicul psihiatru care este medicatia antidepresiva ce face diferenta, pentru ca ei sa revina la o viata normala.In Romania, o platforma complexa online, www.depresiv.ro, a fost gandita special ca un mijloc de sprijin si informare pentru cei care s-au confruntat de-a lungul vietii cu o tulburare de dispozitie sau au in familie persoane care trec prin astfel de episoade. Astfel, in cazul in care aveti in familie o persoana care sufera de simptomele depresiei, puteti consulta platforma pe care veti gasi informatii provenite de la specialisti din domeniul psihiatriei.
Sursa informatii medicale: Anca Talasman, medic primar psihiatrie
Comunicat de presa
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9