21 August 2013 publicat în Sanatate 15 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Desi cele doua reprezinta afectiuni diferite, intre depresie si excesul ponderal exista o relatie de reciprocitate. Foarte multe cazuri de supraponderabilitate au ca motiv principal o depresie mai veche, netratata la timp.

Exista, asadar, o senzatie de foame pe fond emotional pe care o simtim cu totii din cand in cand, insa ignorarea ei o face sa apara tot mai rar. Persoanele care isi alimenteaza aceasta nevoie a subconstientului nu se satura niciodata, practic, satietatea fiind doar o iluzie de moment. Ele intra intr-un cerc vicios ajungand, daca nu se opresc la timp, sa sufere de afectiuni precum bulimia, supraponderabilitatea sau chiar obezitatea.

Cum deosebim foamea reala de cea creata pe fond emotional?

In realitate, cresterea apetitului pe fond nervos nu are nimic de-a face cu foamea, intrucat pofta de mancare cauzata de anumiti factori de stres apare brusc, si nu treptat, asa cum se intampla in cazul nevoilor fizice. De asemenea, foamea pleaca din stomac, creand o senzatie de disconfort fizic in cazul in care nu este satisfacuta.

Nevoia psihica de a manca, insa, naste o nervozitate greu de controlat, persoana in cauza reusind sa se calmeze abia dupa ce se alimenteaza. Dupa acest moment apar regretele si sentimentele de vinovatie, frustrarile si senzatia de anxietate. In situatia in care mancatul reprezinta o reactie la impulsurile organismului, procesul creaza satisfactie fizica si psihica in egala masura.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cum să te oprești din mâncatul compulsiv Editura Publisol dezvăluie cărți pline de inspirație în categoria „Cu și despre Femei Puternice” 4-8 noiembrie, Săptămâna Europeană de conștientizare a Virusului Sincițial Respirator (VSR)

Diagnosticarea si tratarea acestor dereglari alimentare

De cele mai multe ori, vizita la specialist confirma faptul ca persoanele care simt o nevoie permanenta de a manca sufera, de fapt, o depresie. Practic, in rezolvarea acestei probleme este necesar ca, in primul rand, afectiunea sa fie diagnosticata si tratata.

Singurul mod eficient de a scapa definitiv de aceste probleme este vizita la medicul specialist psihiatru, care se poate pronunta in privinta evolutiei disfunctiilor si care, eventual, sa prescrie un tratament adecvat situatiei in cauza.

In Romania, exista o platforma complexa online, www.depresiv.ro, lansata special pentru a servi ca punct de sprijin si informare pentru cei care s-au confruntat sau se confrunta cu astfel de tulburari de dispozitie.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri