Exista, asadar, o senzatie de foame pe fond emotional pe care o simtim cu totii din cand in cand, insa ignorarea ei o face sa apara tot mai rar. Persoanele care isi alimenteaza aceasta nevoie a subconstientului nu se satura niciodata, practic, satietatea fiind doar o iluzie de moment. Ele intra intr-un cerc vicios ajungand, daca nu se opresc la timp, sa sufere de afectiuni precum bulimia, supraponderabilitatea sau chiar obezitatea.
Cum deosebim foamea reala de cea creata pe fond emotional?
In realitate, cresterea apetitului pe fond nervos nu are nimic de-a face cu foamea, intrucat pofta de mancare cauzata de anumiti factori de stres apare brusc, si nu treptat, asa cum se intampla in cazul nevoilor fizice. De asemenea, foamea pleaca din stomac, creand o senzatie de disconfort fizic in cazul in care nu este satisfacuta.
Nevoia psihica de a manca, insa, naste o nervozitate greu de controlat, persoana in cauza reusind sa se calmeze abia dupa ce se alimenteaza. Dupa acest moment apar regretele si sentimentele de vinovatie, frustrarile si senzatia de anxietate. In situatia in care mancatul reprezinta o reactie la impulsurile organismului, procesul creaza satisfactie fizica si psihica in egala masura.
Diagnosticarea si tratarea acestor dereglari alimentare
De cele mai multe ori, vizita la specialist confirma faptul ca persoanele care simt o nevoie permanenta de a manca sufera, de fapt, o depresie. Practic, in rezolvarea acestei probleme este necesar ca, in primul rand, afectiunea sa fie diagnosticata si tratata.
Singurul mod eficient de a scapa definitiv de aceste probleme este vizita la medicul specialist psihiatru, care se poate pronunta in privinta evolutiei disfunctiilor si care, eventual, sa prescrie un tratament adecvat situatiei in cauza.
In Romania, exista o platforma complexa online, www.depresiv.ro, lansata special pentru a servi ca punct de sprijin si informare pentru cei care s-au confruntat sau se confrunta cu astfel de tulburari de dispozitie.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară