Toamna este anotimpul in care organismul incearca sa se adapteze la schimbarile de lumina si fluctuatiile de temperatura. In timpul acestui anotimp organismul este mai sensibil iar imunitatea este slabita. Din fericire, toamna vine si cu o oferta foarte generoasa de legume si fructe, de care toata lumea ar tebui sa profite. Mineralele si nutrientii din recolta de toamna ajuta organismul sa se refaca, stimuleaza sistemul imunitar si intareste organismul pentru a face fata germenilor.
Pentru a va mentine organismul intr-o forma buna in acest sezon, alimentatia trebuie sa se bazeze pe cantitati cat mai mari din urmatoarele fructe si legume.
Avocado
Este o sursa excelenta de acizi grasi mononesaturati, acid oleic, acele grasimi benefice pentru sanatate despre care se stie ca scad colesterolul si protejeaza de cancer de san. Avocado este de asemenea bogat in carotenoizi si vitamina E care, in combinatie cu grasimile pe care le contine, inhiba dezvoltarea cancerului de prostata. Poate fi folosit in salate, sandwichuri, diferite garnituri.
Principalale substante nutritive: acidul oleic, luteina, vitamina E, vitamina K, fibre, potasiu, folati, vitamina B6 si vitamina C.
Prazul
Este o leguma inrudita cu ceapa si usturoiul si prezinta majoritatea efectelor benefice ale acestora. S-a descoperit ca prazul scade colesterolul rau (LDL coelsterolul) si creste nivelul colesterolului bun (HDL colesterol), are efecte anti-neoplazice (protejeaza de cancer de prostata si colon), stabilizeaza nivelul glicemiei. Prazul are un gust mai bland si mai dulce decat ceapa si poate fi folosit intr-o multime de retete culinare.
Nutrienti notabili: vitamina C, fier, folati, vitamina B6
Varza de Bruxelles
Este recunoscuta pentru potentialul anticancerigen pe care il are datorita fitonutrientilor continuti. In afara protectiei impotriva multor tipuri de cancer, aceste legume au efecte pozitive asupra sistemului imunitar, mentin pielea sanatoasa, amelioreaza simptomele artritei reumatoide si contribuie la buna functionare a tubului digestiv, in special a colonului.
Principalii nutrienti: vitamina K, vitamina C, vitamina A, triptofan, acizi grasi omega 3, fosfor, fier, magneziu, calciu, fibre, vitamina E
Kiwi
Aceste fructe contin o multime de antioxidanti si fitonutrienti ce protejeaza ADN-ul din celulele corpului. Ajuta de asemenea la controlul glicemiei, protejeaza inima si colonul, amelioreaza astmul si degenerescenta maculara, scade riscul accidentelor trombotice. Pot fi consumate ca atare sau folosite in salate de fructe, tarte etc.
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice