Ce este fibromul uterin
Numit si tumora fibroasa, leiomiom sau miom, fibromul uterin este o tumora necancerigena intalnita la femei inainte de aparitia menopauzei, statisticile aratand ca pana la depasirea pragului de 50 de ani, aproximativ 80% dintre ele se confrunta cu aceasta problema.
Afectiunea se prezinta drept o masa celulara dezvoltata in exces la nivelul uterului in interiorul cavitatii uterine, in exterior sau in grosimea peretelui acesteia, si are o evolutie spontana, astfel incat dimensiunea finala la care poate ajunge este imposibil de estimat.
In general, insa, marimea poate varia de la un milimetru la 20 de centrimetri, iar greutatea poate atinge chiar si 12 kg in cazurile in care nu este tratat la timp.
Simptome
Primele semne ale aparitiei unui fibrom uterin isi pot face simtita prezenta treptat, pe parcursul a cativa ani sau rapid, in doar cateva luni. Cu toate acestea, majoritatea femeilor care sufera de aceasta afectiune nu prezinta simptome grave si exista posibilitatea ca ele sa nu necesite tratament pe parcursul vietii.
In cazurile in care simptomatologia fibromului uterin devine o problema, primul semn care ar trebui sa ingrijoreze este dificultatea in a obtine o sarcina. Femeile ar trebui sa consulte medicul atunci cand prezinta o menstruatie abundenta (care poate favoriza aparitia anemiei), dismonoree, sangerari prelungite sau aparute inainte ori dupa ciclul menstrual, durere in abdomen, pelvis sau partea inferioara a spatelui, contact sexual dureros, probleme urinare, nastere prematura sau avort spontan.
Optiuni de tratament
In cazul in care pacienta se confrunta cu un fibrom de dimensiuni reduse, tratamentul poate fi medicamentos, cu scopul de a regla ciclul menstrual, de a anula simptomele tumorii si de a o impiedica sa creasca.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară