IN ACEST ARTICOL:
Cauzele intarzierii menstruatiei sau amenoreei sunt diverse, insa inainte de a le enumera si explica va trebui mai intai sa stiti ce decizii sa luati in momentul in care observati ca menstruatia intarzie.

De-a lungul vietii unei femei se intampla cel putin o data ca menstruatia sa intarzie. Motivele pot fi diverse, insa cand femeia este activa sexual intervine stresul unei sarcini in cazul in care nu si-o doreste la momentul respectiv.

De ce intarzie menstruatia?

Cauzele intarzierii menstruatiei sau amenoreei sunt diverse, insa inainte de a le enumera si explica va trebui mai intai sa stiti ce decizii sa luati in momentul in care observati ca menstruatia intarzie.

In primul rand daca sunteti activa sexual este bine sa efectuati un test de sarcina. Chiar daca urmati o metoda de contraceptie, este bine ca acest test sa il faceti indiferent de situatie.

Stiu ca rar in cazul observarii lipsei menstruatiei o femeie se prezinta la medic imediat, mai degraba preferand sa astepte totusi momentul reaparitiei sangerarilor menstruale. Tocmai de aceea vreau sa va atrag atentia asupra corelarii lipsei menstruatiei cu unele simptome care, daca exista, va obliga la prezentarea in fata medicului:
- Caderea parului mai mult decat de obicei
- Dureri de cap
- Ameteli
- Transpiratii
- Secretii ale glandei mamare
- Tulburari de vedere

Cu riscul de a ma repeta insist asupra ideii ca, daca exista simptomele de mai sus asociate amenoreei (lipsa menstruatiei) sau intarzierea menstruatiei dureaza de mai bine de trei luni este obligatoriu sa va prezentati la medicul specialist.

Care sunt cauzele intarzierii menstruatiei?

Cea mai frecventa cauza este prezenta sarcinii. Odata cu fecundarea ovulului cele mai multe femei nu mai prezinta menstruatie in urmatoarea luna( rar unele femei prezinta sangerari vaginale in prima parte a sarcinii care sunt patologice)

Alte cauze pot fi:

- Stresul este o alta cauza ce sta la baza intarzierii menstruatiei. Femeile care trec prin perioade lungi de stres emotional sau au trecut printr-o perioada scurta, insa intens stresanta sau chiar marcanta pot acuza intarzierea menstruatiei.

- Alaptarea la san este asociata frecvent cu lipsa fluxului menstrual, insa pentru a stabili daca situatia este patologica sau nu trebuie consultat medicul, situatia putand sa difere de la o femeie la alta.

- Patologii ovariene care impiedica ovulatia: infectii, ovarita (sclerochistica), ovarul fibros etc. Aceste patologii pot afecta unul sau ambele ovare.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri