Bolnavul poate sa zambeasca sau chiar sa nege schimbarea de dispozitie, dar sa se planga in schimb de dureri persistente (cel mai frecvent intalnite fiind durerile de spate) care nu cedeaza la antalgice si care de obicei nu au o cauza fiziologica sau de alte suferinte somatice. La fel, poate sa prezinte accese de plans sau dimpotriva sa acuze incapacitate de a simti emotiile.
Manifestarile psihologice asociate sunt exprimate prin lipsa de incredere in propria persoana, cu stima de sine scazuta, indecizie, scaderea capacitatii de concentrare, retractie sociala, gandire pesimista, auto-invinovatire. Pot sa apara senzatia de oboseala, agitatie, modificari de greutate corporala, tulburari de somn, tulburari de dinamica sexuala.
Tratarea precoce
Ca in orice afectiune interventia terapeutica precoce este ideala. Cu cat vizita la medicul psihiatru sau la psiholog este intarziata cu atat rezultatul benefic al tratamentului va fi mai greu de obtinut.
In cazul depresiei reactive combinatia tratamentului antidepresiv si al psihoterapiei duce la cele mai bune rezultate si este cea mai indicata. De asemenea, trebuie stiut faptul ca tratamentul nu functioneaza ca o bagheta magica si ca atata timp cat factorii care au declansat depresia nu sunt indepartati sau gestionati corect rezultatul nu este cel asteptat. In consecinta exista toate sansele ca si dupa vindecarea unui episod depresiv reactiv acesta sa se repete la un interval de timp .
In Romania, o platforma complexa online, www.depresiv.ro, a fost gandita special ca un mijloc de sprijin si informare pentru cei care s-au confruntat de-a lungul vietii cu o tulburare de dispozitie sau au in familie persoane care trec prin astfel de episoade. Astfel, in cazul in care aveti in familie o persoana care sufera de simptomele depresiei, puteti consulta platforma pe care veti gasi informatii provenite de la specialisti din domeniul psihiatriei.
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural