Cel mai bun ginecolog nu este obligatoriu medicul cu cele mai multe diplome si studii in strainatate, sef de sectie sau patronul unei clinici private. Un medic bun nu este numai cel care stie multa medicina, ci cel care reuseste sa creeze o legatura cu pacientul, sa il convinga pe acesta sa ii ofere cat mai multe informatii despre boala recenta si istoricul medical anterior si care totodata reuseste sa capete increderea pacientului care numai asa va da dovada de complianta, va urma tratamentul intocmai cum spune medicul si, evident, se va bucura de reusita vindecarii.
Sa gasesti un ginecolog bun nu-i usor mai ales din pricina faptului ca femeile, in speial cele tinere, se simt jenate de un medic cu o asemenea specializare. Medicul care ti se potriveste cel mai bine, te intelege si cu care poti crea o relatie pacient-medic s-ar putea sa nu il gasesti dintr-o prima vizita, insa nu ezita sa intri in mai multe cabinete ginecologice pana cand vei gasi un medic in raport cu care toate cele de mai jos sa existe.
Cum trebuie sa fie ginecologul perfect?
Poate am exagerat prin cuvantul “perfect”, insa un ginecolog bun trebuie sa aibe atributiile despre care voi vorbi mai jos.
La prima vizita
La prima vizita medicul ginecolog va afla informatii despre sanatatea ta, astfel incat sa iti poata constitui un “profil” medical, o fisa pe care sa o aibe in evidenta incepand cu acel moment. Medicul trebuie sa te consulte doar pe tine (fara parinti sau alte persoane decat daca ceri neaparat prezenta lor) in cazul in care nu esti minora. Indiferent de insistentele mamei sau a parintelui de a ramane in cabinet, medicul trebuie sa ii explice clar ca un astfel de consult va fi doar intre tine si el, altfel cum te poate convinge sa ii spui adevaruri ce trebuie sa ramana sub emblema confidentialitatii? El are de asemenea langa el o asistenta medicala.
Va avea cu tine o discutie in care te va intreba motivul prezentarii in cabinetul lui, varsta pe care o ai, istoricul sanatatii tale, debutul bolii pentru care te aflii in cabinet si alte detalii despre aceasta (in conditiile in care nu ai venit la un control de rutina). Te va intreba despre viata ta intima, cand ai avut prima menstruatie (menarha), cand ai avut primul contact sexual, eventual un numar aproximativ al partenerilor, frecventa contactlor sexuale, daca ai in momentul de fata o viata sexuala activa, cand si cum este menstruatia ta. Va mai dori sa afle detalii despre eventuale avorturi, sarcini sau nasteri si de asemenea despre igiena ta genitala, despre produsele pe care le folosesti.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară