Comunicat de presa
Fiecare fiinta vie are nevoie de somn, la fel de mult pe cat are nevoie de apa si hrana, pentru a mentine un stil de viata sanatos. Lipsa somnului poate avea consecinte la fel de serioase precum cele datorate unei hidratari necorespunzatoare, sau unei alimentatii nesanatoase.
Conform specialistilor, in vreme ce adultilor le sunt suficiente 7-9 ore de somn pe zi, copiii cu varste intre 5 si 12 ani au nevoie de 10-11 ore de somn pe zi. Problemele de somn si tulburarile sunt predominante la aceasta varsta. Copiii au un program tot mai incarcat, atat la scoala cat si din cauza altor activitati din timpul zilei. Cercetarile arata ca lipsa somnului poate creste riscul de obezitate si diabet zaharat intrucat are un efect negativ asupra parametrilor de reglare a nivelului de glucoza in sange. Acesta detemina rezistenta la insulina, ceea ce poate duce la un consum excesiv de alimente si la scaderea consumului de energie.
De asemenea, cercetatorii Universitatii din Helsinky au studiat recent legatura intre somn si performantele scolare. 439 de elevi de 11 ani au completat un formular de auto-evaluare privind orele de odihna si dispozitia lor. Rezultatele au aratat ca somnul insuficient din timpul saptamanii este corelat cu probleme de atentie in timpul orelor, lipsa energiei si stari usor depresive.
Potrivit studiului initiat de Fundatia PRAIS si realizat de GfK, in cadrul miscarii nationale "Si eu traiesc sanatos! - SETS privind Obiceiurile de Stil de viata al elevilor din clasa I din Bucuresti, copiii de clasa I din Bucuresti dorm in medie 8,9 ore pe zi, iar restul timpului il impart intre studiu – 4,3 ore pe zi (din care doar 0,5 ore sunt dedicate sportului) si familie, alaturi de care stau 4,2 ore pe zi. In cele 24 de ore ale unei zile obisnuite, aproximativ jumatate din copiii de clasa I din Bucuresti petrec in medie 2 ore pe zi in fata televizorului in timpul saptamanii, respectiv 3 ore in weekend. O treime dintre copii petrec mai mult de 4 ore pe zi in timpul weekend-ului uitandu-se la televizor, dvd-player sau computer.
„Este bine ca parintii sa supravegheze rutina de somn a copiilor, pe toata durata prescolara si pana in adolescenta, asigurandu-le conditii optime pentru un somn odihnitor, intr-o camera bine aerisita, fara TV sau calculator, la o temperatura usor scazuta. La toate acestea sa nu uitam sa oferim copiilor inainte de culcare si nu numai, momente pline de atentie si afectiune. a declarat Silvia Bucur, Presedintele Fundatiei PRAIS, initiatoarea Miscarii SETS.
Foto homepage: Somn copil via Shutterstock
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri