Unul din criteriile sanatatii este reprezentat de somn. S-au spus multe in privinta orelor de somn, despre care din tipurile de somn este mai odihnitor si asa mai departe, insa din pacate unele afirmatii care au ajus sa fie cunoscute de aproape toata lumea sunt doar niste mituri. Desi aparent ar parea sa aiba o explicatie logica, totusi nu coincide cu cea medicala si... experimentala.
1. Somnul cu vise nu este odihnitor
Din fericire nu este asa. De obicei persoanele cu o viata agitata sau care se afla in situatie de stres urmand o zi cu grele incercari ori fie persoane care au acumulat o cantitate mare de informatii in acea zi sau care tocmai au scapat de un stres puternic sunt in general cele care au un somn cu vise. Dar nu este obligatoriu, exista si persoane care pur si simplu... viseaza.
In timpul somnului creierul trece prin mai multe tipuri de somn, dintre care si cel cu vise. In acesta isi descarca toate tensiunile acumulate si sintetizeaza in sisteme bine inchegate toata informatia pe care a acumulat-o in ultimele ore sau ultima zi. In felul acesta am putea spune ca somnul cu vise este precum o “organizare” a creierului in care se face o reviziure a informatiilor, se mentin cele utile iar cele mai putin folosite sunt “stopate” la un nivel mai putin accesibil pentru memoria rapida. S-a demontrat prin studii de specialitate ca in general persoanele care au somnul “profund”, fara vise, rezista mai greu la stres si sunt mai predispuse oboselii.
2. Cele 8 ore pe noapte sunt sfinte
Numarul de ore de somn necesar in fiecare noapte difera de la o persoana la alta, iar la o persoana difera de la o zi la alta. Este evident ca numarul orelor de somn depinde foarte mult de consumul de energie, de stresul acumulat, de efortul fizic, de alimentatie si de asemenea de gradul de oboseala acumulata. Insa nici somnul excesiv ori cel minimal nu ajuta organismul prea mult.
Cum astazi cercetatorii studiaza orice, s-a demonstrat in urma unui studiu ca cei care dorm mai mult de 8-9 ore pe noapte sunt foarte predispusi depresiei si mor mai repede. De asemenea cei care dorm sub 5 ore pe noapte acumuleaza oboseala pana ajung la acel stadiu de “oboseala cronica” ce, din pacate, adesea are simptome subtile ignorate de pacienti pana in momentul declansarii unei boli. Unele persoane din randul celebritatilor afirma faptul ca somnul loor de noapte era de aproximativ 4 ore si se simteau aparent bine, insa in esenta, in urma analizelor medicale amanuntite, au iesit la iveala unele boli.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri