3. Somnul pierdut il putem recupera
Nici o ora de somn care era necesara si a fost pierduta nu poate fi recuperata. Mai ales somnul de noapte pirdut nu poate fi recuperat ziua. In timpul noptii organismul prezinta o serie de adaptari astfel incat in lipsa luminii si la anumite ore sunt secretati niste hormoni cu un rol primordial in mentinerea homeostaziei si a echilibrului functional. Ziua insa sunt secretati alti hormoni, chiar daca dormiti si nu aveti nici un stimul luminos.
4. Trezitul in timpul noptii scade capacitatea de odihna
In realitate este normal ca in anumite perioade unele persoane sa se trezeasca in timpul noptii, insa acest fapt nu le afecteaza odihna. Orele acumulate de somn, chiar daca sunt cu intermitenta, le asigura odihna pentru a doua zi cu conditia ca aceste ore de somn sa se produca noaptea si sa fie suficiente.
5. Decat sa dormi putin, mai bine nu dormi deloc
Ei bine, lucrurile stau invers: chiar daca te trezesti buimacit dupa putine ore de somn, totusi mai bine asa decat deloc. Este adevarat ca organismul nu si-a finalizat procesele de refacere, de aici rezulta si starea de toropeala dupa trezire, insa macar a “facut” ceva in aceasta privinta, macar a intiat si finalizat cateva mici procese de refacere. In lipsa somnului, aceste mici beneficii nu exista.
Va doresc un somn odihnitor si cu vise frumoase.
Un articol de Iulia Dibu
Sursa: Healthy.ro.
Citeste si alte articole pe Healthy.ro. Noi iti recomandam urmatoarele:
Lenjeria tanga – risc pentru infertilitate?
Sa deslusim misterele creierului
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice