6 Decembrie 2013 publicat în Sanatate 86 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Boala parondontala este o afectiune cronica caracterizata prin afectarea tesuturilor de sustinere a dintilor si reprezinta o adevarata problema de sanatate publica.

Boala parodontala cuprinde mai multe forme clinice si aici vorbim despre parodontoza agresiva, parodontoza cronica, parodontoza ca manifestare a bolilor sistemice si parodontoza necrotizanta.
Parodontoza agresiva se caracterizeraza prin pierderea rapida a ligamentelor dentare si distrugerea osului mandibular. In ceea ce priveste parodontoza cronica, ea este rezultatul inflamatiei din tesuturile de sustinere ale dintilor, a pierderii progresive a ligamentelor dentare si a osului. Este cea mai intalnita forma de boala parodontala care poate sa apara la orice varsta.

Parodontoza ca manifestare a bolilor sistemice apare la varsta tanara si poate fi asociata cu boala cardiaca, boala respiratorie si diabetul zaharat. Parodontoza necrotizanta este observabila in cazul pacientilor cu HIV, dar si in cazul celor care se lupta cu malnutritia. Aceasta forma de parodontoza se caracterizeaza de necroza tesutului gingival, a ligamentelor dentare si a osului alveolar.

In stabilirea diagnosticului de boala parodontala, un rol important il au examenele clinice si radiologice. Pentru a diagnostica corect boala parodontala, medicul specialist ia in calcul gradul de mobilitate a dintilor, masurarea pungilor parodontale sau osoase, gradul de retractie a gingiilor, consistenta, aspectul si culoarea gingiilor, prezenta inflamatiilor gingivale si a durerii, precum si igiena dentara. Dupa verificarea acestor aspecte, se va efectua o evaluare radiologica.

Traseul terapeutic depinde de gravitatea cazurilor. Pentru cele in care boala parodontala se afla la debut, se va realiza un detartraj manual sau cu ultrasunete si netezirea radacinilor, curatand astfel santurile gingivale si dintii. Se poate realiza si tratament cu laser, precum si tratament medicamentos, daca medicul stomatolog considera necesar acest lucru. Pentru cazurile mai grave, se aplica tratamentul chirurgical, cele mai intalnite proceduri fiind cele de reducere a pungilor gingivale, regenerative si grefe de tesut.

Daca se ajunge la pierderea dintilor, solutia este implantul dentar. Mai multe informatii despre bolile parodontale puteti afla de la specialistii Clinicii Stomatologice Multident


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri