Virusul se transmite si in alt mod decat pe cale sexuala, ca de exemplu prin maini infectate, lenjerie, prosoape, transmitere de la mama la fat in momentul nasterii, purtarea hainelor persoanelor infectate sau chiar din piscina.
Cum depistam virusul HPV?
Intrucat virusul HPV este asimptomatic, trebuie in mod obligatoriu efectuate anumite teste priodice. Pentru fiecare caz in parte se recomanda efectuarea anumitor investigatii in functie de rezultatul testelor de screening:
- Examenul clinic
- Testul Papanicolau
- Testul HPV (denumit si tipajul HPV)
- Colposcopia
- Biopsia cervicala
Pentru minimizarea riscului aparitiei infectiei cu HPV, iata cateva masuri care va feresc, in cele mai multe cazuri, de un asemenea pericol:
- inceperea vietii sexuale dupa varsta de 18 ani;
- foarte important: respectarea masurilor de igiena (virusul HPV poate fi luat si prin atingere);
- consult ginecologic anual, mai ales dupa inceperea vietii sexuale;
- efectuarea testului Papanicolau anual;
- evitarea comportamentului sexual cu risc crescut: practicati monogamia si limitati numarul de parteneri sexuali (nu uitati ca nici macar prezervativul nu ofera protectie);
- vaccinare-HPV.jpgmentinerea unei imunitati puternice a organismului;
- alimentatie sanatoasa;
- utilizarea multivitaminelor, acolo unde este cazul;
- vaccinarea (impotriva tulpinilor HPV 16 si 18, acestea au fost incriminate in 70% dintre cazurile de cancer). ATENTIE: vaccinul nu asigura protectie totala fata de cancerul de col uterin, ci doar fata de una dintre cauzele aparitiei acestuia, prin urmare, dupa inceperea vietii sexuale, este obligatoriu a fi efectuate metodele de screening anual (consultul ginecologic si testul Papanicolau).
Nu uitati ca cea mai grava consecinta a infectarii cu HPV este cancerul de col uterin, statisticile anuale inregistrand peste 40.000 de romance cu acest diagnostic nefericit. Mai mult, la peste 3.000 de cazuri noi diagnosticate anual se inregistreaza peste 2.000 de decese, una dintre explicatii fiind aceea ca aceasta forma de cancer este depistata in stadiile tardive ale bolii.
Pentru ca PREVENTIA trebuie sa fie cuvantul de ordine in viata noastra, Donna Medical Center a creat special Pachetul ginecologic Sanatate Feminina, destinat femeilor care sunt constiente de consecintele neplacute, uneori devastatoare, ale unor afectiuni nedepistate si implicit netratate la timp.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri