Nimic nu este un magnet pentru bacterii. In primul rand, bacteriile au o mobilitate redusa. De obicei, bacteriile sunt transportate prin intermediul stranutului, de exemplu. Mucegaiurile pot elimina spori care sunt imprastiati in jur, dar bacteriile se dezvolta in medii stramte, ceea ce face ca transportarea lor prin aer (aeropurtarea) sa fie dificila.
Foto: Shutterstock.com; ceapa
In al doilea rand, daca ar fi existat asa ceva un „magnet pentru bacterii”, ar fi fost incredibil de folositor in domeniul medical, pentru a indeparta bacteriile de oamenii bolnavi de anumite inflamatii. Cepele nu au fost niciodata folosite pentru asa ceva.
Un alt articol publicat de catre Wall Street Journal, in anul 2009, cu referire la aceeasi legenda urbana, nota: Biologii spun ca este imposibil ca cepele sa atraga virusii de gripa, asemenei unei benzi adezive pentru muste. Virusii, pentru a se inmulti, au nevoie de o fiinta gazda si nu se pot inmulti in afara unui corp sau intr-o camera.
Cand sunt in afara unei „gazde”, virusii sunt inerti si nu se pot reproduce. Daca virusul, in forma sa inerta vine in contact cu o gazda potrivita, acesta isi poate insera materialul genetic. Luand in considerare aceste aspecte, este aproape imposibil sa credem ca Cepele indeparteaza ca prin minune, virusii dintr-o camera si mai apoi ii pot capta. Nu exista absolut nicio dovada stiintifica care sa ateste ca cepele ar avea astfel de proprietati.
Povestea cu doctorul care a vizitat familia unor oameni care in timpul epidemiei de gripa nu s-au imbolnavit si de asemenea motivul miraculos pentru care nu s-au imbolnavit, este doar atat e doar atat, o poveste – spun specialistii. Nu sunt incluse alte nume sau indicii care sa dea veridicitate povestirii. De asemenea, nici experientele celor care ar fi incercat trucul cu ceapa, nu sunt chiar credibile. Poate ca pacientii si-ar fi revenit oricum, fie ca o ceapa taiata si pusa intr-un recipient ar fi stat in camera lor, fie nu.
CEAPA TAIATA, OTRAVITOARE
Un aspect pe care trebuie totusi sa il luam in seama, legat de consumul de ceapa si in special al tuturor alimentelor care nu sunt proaspete! Exista un dovedit pericol de toxiinfectie alimentara. „Este periculos sa tai o ceapa si sa o folosesti pentru gatit a doua zi. Devine otravitoare intr-o singura noapte si creeaza bacterii toxice care pot provoca infectii la stomac din cauza excesului de secretie de bila si chiar intoxicatii alimentare”.
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural