Rezultatul a peste doi ani de munca si angajament la scara larga, initiativa este condusa de European Cancer Concord (ECC) si reprezinta un indemn de a actiona impotriva diferentelor semnificative existente, in prezent, in randul pacientilor europeni care sufera de cancer. Printre vorbitorii care si-au anuntat prezenta cu ocazia lansarii se numara si Tonio Borg, Comisarul European pentru Sanatate si Protectia Consumatorilor.
“Aceasta povara tot mai mare a cancerului va avea un impact nu numai asupra pacientilor si familiilor acestora, dar va reprezenta o problema importanta si pentru sistemele de sanatate si pentru competitivitatea economica a Europei”, a declarat Prof. Patrick Johnston, Co-Presedinte al ECC si Decan al Facultatii de Medicina, Stomatologie si Stiinte Biomedicale din cadrul Universitatii Queens din Belfast, Marea Britanie. “Suntem mandri de faptul ca aceasta Declaratie a Drepturilor reprezinta contributia medicilor oncologi si a liderilor de lobby pentru pacienti din 17 tari europene, din cadrul a peste 1.000 de organizatii nationale, precum si a milioanelor de pacienti de cancer si supravietuitori din Europa”, a adaugat Prof. Mark Lawler, Manager de Proiect al ECC, cu sediul la Universitatea Queens din Belfast.
In Europa, in 2012, 3,45 milioane de persoane au fost diagnosticate cu cancer, provocand 1,75 milioane de decese, ceea ce inseamna ca 3 decese pe minut sunt cauzate de aceasta boala letala. In 28 din cele 53 de tari europene, cancerul a luat locul bolilor cardiovasculare devenind principala cauza a decesului prematur. Mai mult decat atat, imbatranirea exponentiala a populatiei ne arata ca daca nu se iau masuri eficiente de tratament si preventie, o persoana va muri de cancer la fiecare 10 secunde.
Diferente semnificative in privinta incidentelor si deceselor provocate de cancer sunt foarte evidente in Europa, reflectand inegalitatile dintre sistemele nationale de sanatate la accesul ingrijirii optime impotriva acestei boli. In articolele “Sanatate in Europa” publicate de The Lancet, cancerul este cea mai amintita cauza a cresterii deceselor in cadrul tarilor din Europa.
Cele trei principii centrate pe pacient care stau la baza Declaratiei Drepturilor Pacietului European suferind de Cancer sunt:
Articolul 1: Dreptul fiecarui cetatean european de a primi informatii exacte si de a fi implicat proactiv in propria ingrijire. Articolul 2: Dreptul fiecarui cetatean european la accesul optim si in timp util la asistenta de specialitate corespunzatoare, bazata pe cercetare si inovare.
Articolul 3: Dreptul fiecarui cetatean european de a primi asistenta in cadrul sistemelor de sanatate care sa asigure rezultate imbunatatite, reabilitare, cea mai buna calitate a vietii si asistenta medicala la preturi accesibile.
Lansarea Declaratiei Drepturilor in Parlamentul European, de Ziua Mondiala a Luptei Impotriva Cancerului, reprezinta o dovada clara a dorintei Grupului de a-si concentra atentia asupra naturii inegale de ingrijire a cancerului in Europa, de a se implica si de a influenta reprezentantii politici, si, cel mai important, de a oferi posibilitatea fiecarui cetatean european de a utiliza Declaratia Drepturilor sub forma unui catalizator, cu scopul realizarii unor schimbari eficiente in furnizarea serviciilor de ingrijire a cancerului in propria tara/regiune.
“Declaratia Drepturilor Pacientului European suferind de Cancer este o carta a pacientului care isi propune sa abordeze inegalitatile cu care persoanele bolnave de cancer din Europa se confrunta zi de zi, inegalitati ce vizeaza statutul socio-economic, varsta, accesul la ingrijirea de calitate si lipsa unui plan national cuprinzator de control al cancerului”, a declarat Francesco de Lorenzo, membru ECC si Presedinte al Coalitiei Europene a Pacientilor cu Cancer (ECPC), cel mai mare grup de sustinere al pacientilor din Europa. “Povara economica a cancerului se apropie in prezent de 1000 de miliarde de euro la nivel mondial, ceea ce o plaseaza pe locul 1 in clasamentul bolilor care provoaca pierderi financiare in economia noastra globala. Speram ca acest parteneriat unic va aduce beneficii reale pacientilor care sufera de cancer”, a adagat acesta.
“Suntem mandri de asocierea cu aceasta initiativa”, a declarat Alojz Peterle MEP (Slovenia), Presedintele Grupului MEP Impotriva Cancerului (MAC), si un sustinator cheie al ECC si ECPC. „Reprezinta un mandat clar catre colegii nostri prin intermediul caruia este exprimata nevoia de a realiza o schimbare eficienta in beneficiul pacientului european bolnav de cancer”, a adaugat el.
“Acest parteneriat egal intre pacienti si profesionisti in ingrijirea medicala pe care ECC l-a creat si cultivat, ofera o rampa de lansare pentru schimbarea necesara livrarii unor rezultate mai bune pentru cetatenii si societatile europene”, a declarat Prof. Thierry Le Chavelier, Co-Presedinte al ECC si Presedinte al Institutului de Oncologie Toracica, Institutul Gustave Roussy din Paris, Franta.
“Lansarea Declaratiei Drepturilor in Parlamentul European cu ocazia Zilei Mondiale a Luptei Impotriva Cancerului subliniaza dorinta noastra si angajamentul Parlamentului European de a elimina diferentele in ingrijirea cancerului in randul cetatenilor europeni. In contextul socio-economic actual din Europa Centrala, de Est si de Sud, unde sistemele publice de ingrijire se afla sub presiunea constanta a masurilor de austeritate, pacientii bolnavi de cancer si familiile lor sunt primii care simt impactul asupra sanatatii lor, costurilor si calitatii vietii”, a declarat Daciana Sarbu (S&D MEP, Romania), membru al Comitetului pentru Sanatate, Mediul Public si Siguranta Alimentara, Parlamentul European.
Cu scopul de a coincide cu lansarea si de a furniza baza de dovezi necesara initiativei, au fost publicate
Unul din trei oameni mor, in fiecare minut, din cauza acestei boli fatale. Cancerul nu cunoaste limite, afectand toate sectoarele societatii. Asadar, in ciuda constituentelor individuale, lansarea Declaratiei Drepturilor Pacientului European suferind de Cancer demonstreaza ca trebuie sa concuram, nu unul impotriva celuilalt, ci impotriva dusmanului comun: Cancerul.
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice