Infertilitatea sau dorinta enorma de a avea un copil a condus la metode exceptionale de a obtine unul. Asa s-a ajuns la ideea de mama surogat sau “purtatoare de gestatie”, a doua denumire excluzand discret cuvantul “mama” ce implica numeroase raporturi morale in aceasta privinta. Mai exact, vorbim despre o “inchiriere” a pantecelui unei femei care va purta o gestatie si va naste, urmand ca imediat dupa ce noul-nascut si-a finalizat viata intrauterina acesta sa fie donat unor/unui parinti/parinte, altcineva decat femeia care i-a dat nastere.
Pe de o parte aceasta metoda aduce solutii, pe de alta parte insa naste intrigi. Iar dreptatea sta de ambele parti.
Ai cui copii sunt purtati in pantecele acestor femei?
Exemplele sunt multiple. Uneori sunt copii proprii rezultati intamplator in unrma unui contact sexual si nu sunt doriti de catre mame. Fie ca le pericliteaza statutul social si moral, fie sunt prea tinere, fie nu isi pot finaliza studiile, fine nu au cu ce il creste sau este rezultatul unui viol, exemplele in care o mama ar renunta la copilul sau sunt multiple, fiecare femeie avand povestea sa.
De asemenea cuplurile infertile, oameni singuri de diferite varste, homosexuali, batrani, toti acesti oameni isi pot dori un copil, insa nu il pot avea chiar ei, astfel apeleaza la “purtatoarele de gestatie”. Barbatii pot fi “donatorii” spermiilor iar femeia respectiva este supusa fertilizarii in vitro.
Ce castiga o mama surogat?
Se pare ca plata unei mame surogat in SUA este destul de mare pentru fiecare nastere, sumele fiind in medie de 25-30.000 de dolari.
Ce probleme ridica aceasta metoda de a obtine un copil, prin mame surogat?
Imi aduc aminte ca am citit acum cateva saptamani un articol in care se specifica pretul unui copil cu ochii albastri ce era vandut de unele mame din satele sudice ale tarii noastre, castigand banii de la rromi ce cumparau baieti pentru a avea mostenitori. Poate ca si unii dintre dumneavoastra ati citit aceasta stire si deja cunoasteti subiectul pe care l-am rezumat mai sus.
Concluzionand, probabil ca aceste mame surogat se gasesc in aproape toate tarile, desi sunt nascocite legi doar in unele state din SUA si probabil in cateva alte tari. Si chiar si acolo, cazurile de mame surogat nu sunt raportate in totalitate la SART, probabil din motive financiare. Cei care isi doresc copii sunt atat de disperati incat platesc sume de 40.000 pana la 120.000 de dolari pentru a avea un copil. Daca sunt cupluri, probabil ca pot legaliza prin vreo metoda (prin infiere spre exemplu) nasterea acestuia astfel incat sa nu se declare ca il au de la o “purtatoare de gestatie”.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri