Intr-o era in care femeia moderna este angrenata zilnic in activitati multiple, in care cele 24 de ore ale unei zile devin aproape insuficiente pentru a indeplini toate task-urile, atat profesionale, cat si personale, viata oricarei femei poate fi pusa in pericol de o afectiune ce o poate duce intr-o situatie critica. De cele mai multe ori, simptomele care anunta aparitia fibromului uterin sunt ignorate, iar vizita la medic se face, in general, atunci cand starea de sanatate se inrautateste. Fibromul uterin este o afectiune des intalnita la femeile cu o varsta tot mai frageda, iar solutiile salvatoare sunt adesea infricosatoare pentru paciente, insa gratie tehnologiilor de ultima generatie, femeile primesc o adoua sansa in ceea ce priveste tratarea afectiunii ginecologice, cat si posibilitatea mentinerii unei vieti normale dupa operatie.
Fibromul uterin este una dintre cele mai frecvent intalnite afectuni genitale cu care se confrunta femeile. Cunoscuta si sub denumirea de pietre ale uterului, fibromul uterin este o tumora benigna (necanceroasa) care se dezvolta pe tesutul muscular al uterului, in special pe peretii exteriori sau interiori ai acestuia, punand presiune pe organele din jur si generand o durere imensa.
Conform Colegiului American de Obstetrica si Ginecologie, aproape 40% dintre femeile cu varsta pana la 35 de ani dezvolta un fibrom uterin, iar procentul creste odata cu inaintarea in varsta, astfel aproape 70% dintre femeile cu varsta de 50 de ani sunt diagnosticate cu fibrom uterin.
Fibromul uterin este mai mult decat o patologie intalnita frecvent in randul femeilor, ajunge sa afecteze starea pacientei la nivel emotional, psihologic si, chiar, familial. Lipsa informarii suficiente, dar si tendinta de a ignora chiar si cele mai mici simptome, determina un comportament irational, de cele mai multe ori femeile ajungand la medic intr-o stare grava. De curand, am operat o pacienta de doar 32 de ani, cu un fibrom uterin subseros de 6/5 cm, care dorea neaparat conservarea uterului, desi posibilitatile prezentate anterior vizau o operatie radicala prin care s-ar fi eliminat complet uterul, pacienta a fost operata laparoscopic, adica fara acea incizie mare pe abdomen, recuperarea a fost rapida, iar acum se poate bucura de o viata normala., a declarat Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar Obstetrica Ginecologie in cadrul Clinicii Fertilia.
Semne si simptome ale fibromului uterin
In general, manifestarile fibromului uterin sunt foarte variate, intrucat depind de numarul, de marimea si, in special, de localizarea acestuia. Exista trei tipuri diferite de fibroame uterine:
- fibromul submucos care se dezvolta in cavitatea interioara a uterului, sub mucoasa acestuia si genereaza sangerari prelungite, menstruatii neregulate, fiind o adevarata problema, in special, pentru femeile care doresc o sarcina;
- fibromul subseros dezvoltat sub invelisul extern al uterului si responsabil pentru compresiunea pe vezica urinara sau atunci cand este localizat in spatele uterului, poate determina constipatie sau dureri de spate;
- fibromul intramural este cel mai frecvent tip de fibrom uterin si se dezvolta in peretele uterin; fibromul pediculat prezinta o tulpina si poate creste atat in interiorul uterului, cat si in exteriorul acestuia.
Foto homepage @ Shutterstock
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri