Pacientele diagnosticate cu fibrom uterin asimptomatic pot trai cu acesta fara a avea nevoie de tratament, insa cele care prezinta fibrom uterin simptomatic prezinta o serie de manifestari specifice, precum:
- sangerari menstruale abundente;
- prelungirea ciclului menstrual si instalarea anemiei datorita numarului scazut de globule rosii;
- sangerari inainte si dupa menstruatie sau chiar intre menstre;
- dureri sau senzatia de presiune pelvina;
- dureri in abdomen, pelvis sau partea superioara a spatelui;
- dureri in timpul actului sexual;
- presiunea asupra intestinului, care poate duce la constipatie sau chiar balonare;
- blocajul uretal, urmat de blocajul renal;
- dificultati in tranzitul intestinal;
- infertilitate sau probleme in sarcina (avort spotan).
De regula, fibromul uterin se dezvolta in prioada sarcinii si isi inceteaza evolutia odata ce femeia a intrat la menopauza, insa sunt cazuri in care acesta trebuie extirpat pentru a nu pune in pericol sanatatea si chiar viata pacientei. Odata resimtite aceste simptome, este recomandat un consult medical pentru a determina cu exactitate diagnosticul si inceperea tratamentului sau posibilitatea de extirpare a fibromului.
Feminitate dupa extirparea fibromului uterin
Anual sunt efectuate aproximativ 200.000 de histerectomii, insa o solutie optima, in prezent, pentru femei este operatia laparoscopica, ce are numeroase avantaje fata de cea clasica, prin care este eliminat complet uterul.
De regula, histerectomia totala sau sub-totala are un puternic impact psihologic asupra pacientei, intrucat pierderea uterului si, implicit, lipsa menstruatiei determina pierderea increderii in sine si a sentimentului de feminitate. In majoritatea cazurilor, cel mai frecvent simptom post-operatoriu este depresia, cauzata de pierderea uterului si schimbarea stilului de viata, iar in cazul pacientelor tinere care isi doresc copii, incapacitatea de a ramane insarcinata.
In prezent, femeile au o a doua sansa dupa diagnosticarea cu fibrom uterin, astfel operatia laparoscopica este solutia optima pentru pacientele care doresc conservarea uterului. Operatia laparoscopica nu necesita o incizie abdomincala mare, precum in cazul histerectomiei, dimpotriva sunt efectuate incizii sub 1cm fiecare, prin care se introduc pense fine si sistemul optic, astfel imaginile sunt urmarite pe monitor. Si in cazul operatiei laparoscopice este necesara anestezia totala, insa datorita inciziilor mici, recuperarea post-operatorie este rapida, iar externarea se face la 24 de ore dupa operatie, spre deosebire de operatia clasica, unde recuperarea este intre 7 si 10 zile. Pacienta isi poate relua rapid functiile normale renale si intestinale, iar din punct de vedere estetic, inciziile minine devin invizibile la scurt timp, spre deosebire de histerectomie, unde semnele inciziei abdominale raman pe viata.
Mai mult decat atat, optiunea operatiei laparoscopice ajuta pacientele atat la nivel emotional, cat si psihologic, intrucat acestea nu sunt supuse socului lipsei uterului si a menstruatiei. Recuperarea acestora vizeaza strict reluarea functiilor normale si vindecarea micilor incizii. Desigur, femeile tinere isi pot continua viata in mod normal, iar daca isi doresc sa ramana insarcinate, sansele sunt favorabile.
Informatii oferite de Centrul Medical Fertilia
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri