Capacitatea ta de concentrare este din ce in ce mai scazuta, te simti obosita, iar memoria iti joaca si ea feste cateodata? Unde ai pus portofelul pe care acum doua minute il aveai in mana? Tocmai s-a intamplat sa uiti de ziua partenerului tau si tu nu uitai nimic niciodata? Motive ca sa te ingrijorezi? Nu, nu si daca iei din timp masurile corespunzatoare. Pentru ca alimentatia este factorul determinant atunci cand vine vorba de mentinerea capacitatii de memorare la un nivel optim, ne-am oprit cu precadere asupra acestui aspect. Daca doresti sa pastrezi neuronii creierului intr-o forma corespunzatoare pentru o perioada cat mai indelungata de timp, iata ce trebuie sa faci:
Evita grasimile animale in exces sau prajelile deoarece acestea determina formarea placilor sclerozante la nivelul vaselor de sange. Din alimentatie trebuie eliminate alimentele ce contin zaharuri simple precum bauturile dulci, prajiturile, zaharul rafinat. In timp acestea deterioreaza membranele celulare si distrug metabolismul celulelor nervoase. Consuma in schimb cu incredere cat mai multe fructe, legume, salate sau sucuri obtinute din ele, cereale, alimente bogate in vitamine si aminoacizi.
Gratie continutului de zaharuri naturale, fructele uscate si semintele de fructe sunt si ele indicate pentru mentinerea tineretii memoriei. Pentru o functionare optima, creierul are nevoie de vitamina B12 pe care o gasim indeosebi in ficat, peste sau in produsele lactate si de glucidele complexe din produsele fainoase precum paine sau paste.
Stiai ca un singur pahar de bere sau o singura tigara pot nimici in doar cateva minute o mie de neuroni in contextul in care un om pierde zilnic pana la 200 mii de neuroni? Consuma asadar cafea, alcool sau tutun cu moderatie. In exces, acestea pot irita peretele intern al arterelor, ducand la ingrosarea sangelui si la o circulatie deficitara a acestuia in organism.
Faceti apel la complexele de vitamine din farmacii sau la extractele de vegetale doar la recomandarea medicului deoarece oricat ne-am dori, acestea nu pot suplini, o dieta echilibrata. Este bine de stiut insa ca vitaminele din complexul B sunt vitale pentru mentinerea sanatatii creierului, iar vitamina E impiedica distrugerea neuronilor.
Pe langa faptul ca reduce nivelul colesterolului din sange, soia reprezinta un valoros adjuvant in curatarea placilor sclerozante. De asemenea, mierea si polenul au efecte benefice asupra irigatiei vasculare a creierului, continutul de metionina sau de vitamina E si P avand rol de protejare si de refacere a neuronilor. Glutamatul care se gaseste in polen prezinta o mare importanta pentru functiile cerebrale, iar rutina (glucida) favorizeaza o buna irigare a creierului. O buna parte din aminoacizii esentiali care se gasesc in algele de apa dulce, in special in cele albastre, contribuie la mentinerea echilibrului sistemului nervos. Planta de Ginkgo-biloba ajuta si ea mentinerea memoriei de lunga durata, asigurand elasticitatea capilarelor.
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice