Inca din timpurile stravechi oamenii au incercat sa infrunte batranetea si moartea, sa obtina o licoare magica cu puteri miraculoase, astfel incat cel care o bea sa traiasca vesnic sau sa ramana tanar pentru totodeauna. Astfel ca, de-a lungul timpului, in incercarea de a obtine bautura miraculoasa oamenii au invatat unele obiceiuri sanatoase si au descoperit diverse metode a a mentine tineretea cat mai mult si de a spori longevitatea.
Chiar daca ati crede ca secretele longevitatii sunt unele complexe si greu de urmat, totusi la baza sanatatii stau cateva elemente simple care se leaga mai mult de obiceiurile noastre, de alimentatie, somn, miscare si inteligenta.
1. Cum preventia este cea mai buna metoda de a lupta impotriva bolilor, protejarea impotriva riscurilor cu potential patogen reprezinta primul pas al unei vieti indelungate. Evitarea fumatului, a muncii in noxe toxice fara protectie, a expunerii excesive la soare si a vietii sedentare duce la cresterea considerabila a sperantei de viata.
2. Somnul este foarte important. Aceasta nu inseamna ca trebuie sa dormiti prea mult. S-a demonstrat ca cei care dorm peste 8 ore pe noapte sau mai putin de 7 ore nu au rezultate benefice asupra sanatatii. Se pare ca numarul optim de ore de somn este intre 7 si 8, cu conditia sa dormiti noaptea, nu ziua. Somnul de zi nu echivaleaza sub nici o forma pe cel de noapte, caci un anumit hormon responsabil de odihna organelor si a creierului se secreta numai in timpul somnului de noapte.
3. Pentru a avea un somn linistit si a elimina o buna parte din stresul acumulat zilnic, meditati la finalul zilei, in pat, inainte de a adormi, care sunt situatiile ce v-au marcat emotional. Creierul isi “structureaza” noaptea informatiile acumulate pe timpul zilei, astfel ca, reimprospatandu-le inainte de culcare, va ajutati materia nervoasa in eliminarea stresului.
4. Alimentatia contribuie intr-un procent mare la mentinerea tineretii organismului. Consumul fructelor si al legumelor nu numai ca va mentine silueta, dar va asigura aportul zilnic necesar de vitamine si antioxidanti care lupta impotriva senescentei si chiar impotriva cancerului. De asemenea trebuie sa consumati si alimente bogate in calciu (lactate, oua) pentru a va proteja inima, oasele si intreg metabolismul. Mineralele nu trebuie nici ele sa lipseasca din meniul dumneavoastra zilnic (de obicei se gasesc in legume).
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară