La nivel european, statisticile arata ca 10% dintre pacientii cu BII sunt someri, iar cei care muncesc au, in general, intre 3 si 6 saptamani concediu medical pe an. De multe ori pacientii ajung sa se simta captivi, fiind nevoiti sa foloseasca toaleta de pana la 20 de ori pe zi. De asemenea, in perioadele de puseu acut al bolii, pacienti au crampe, dureri abdominale, sangerari si au nevoia urgenta de a merge la toaleta. Aceste pusee pot dura chiar si 5 zile pe saptamana.
“Bolile inflamatorii intestinale au impact asupra vietii pacientilor, afectandu-le atat viata profesionala si capacitatea de a munci, cat si relatiile sociale. Am ales sa organizam acest eveniment pentru a atrage atentia publicului larg ca aceste boli exista si reprezinta o povara nu doar pentru pacient, dar si pentru intreaga societate”, a declarat Isabella Grosu, presedinte al ASPIIR.
Pacientii pot trece prin mai multe evaluari medicale inainte de a se stabili diagnosticul corect, intrucat simptomele BII sunt insuficient cunoscute iar uneori simptomatologia poate fi comuna cu a altor afectiuni ale tractului gastrointestinal. Netratate si necontrolate, bolile inflamatorii intestinale evolueaza in pusee de activitate inflamatorie, cu complicatii (ocluzie, malabsorbtie si malnutritie, supuratii, cancer colonic). Cu o diagnosticare corecta si un tratament adecvat, pacientii cu BII pot avea o viata normala.
Jumatate dintre pacientii cu BII experimenteaza frecvent recidive ale bolii si de multe ori manifesta si alte afectiuni intestinale. 53% dintre pacientii cu boala Crohn necesita spitalizare in decurs de 10 ani dupa diagnosticare, 30-50% dintre pacienti au nevoie de o interventie chirurgicala si pana la 20% dintre acestia necesita o a doua operatie in interval de 5-10 ani. Pentru aproximativ 20-40% dintre pacienti, BII sunt asociate cu aparitia altor afectiuni, precum cele ale ochilor, ale articulatiilor sau ale pielii.
Comunicat de presa
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri