Tineti cont de senzatia de foame si de satietatea a celor mici si respectati-le decizia de a manca pentru ca nu le este foame sau de a se opri cand s-au saturat. Un copil nu trebuie sa manance tot din farfurie asa ca nu folositi nici recompense, nici amenintari pentru a-l determina sa faca acest lucru. De multe ori un copil refuza sa manance pentru ca stie ca in felul acesta va capata atentia voastra, asa ca nu cadeti in capcana santajului emotional.
Mancarea nu poate si nu trebuie sa satisfaca altceva decat foamea sau pofta. Tristetea, plictiseala, lipsa de afectiune, furia, singuratatea, nemultumirea, frustrarea nu se „trateaza” cu mancare. Petreceti timp cu copilul vostru, incercati sa comunicati cu el, sa intelegeti ce simte. Alimentele ne produc o stare de bine, insa ea e de scurta durata si vine „la pachet” cu multe calorii. Gasiti rezolvari adecvate si eficiente pentru emotiile si sentimentele pe care le incearca copilul vostru. Nu deschideti frigiderul pentru orice problema din viata celui mic, pentru ca mai apoi va invata ca aceasta e solutia unica si il va deschide singur!
Copiii nu pot si nu trebuie sa fie fortati sa manance, asa cum copiii nu trebuie pusi la cura de slabire. Copiii mici nu au abilitatea de a-si alege o alimentatie echilibrata, care sa contina toate substantele nutritive, de aceea nu trebuie lasati sa ia singuri decizii. Parintii sunt cei responsabili pentru punerea la dispozitie a unei palete cat mai largi de alimente sanatoase, in timp ce copilul va decide cat de mult si din care produs vrea sa manance.
Copilaria este ultima sansa a parintilor de a influenta si forma obiceiurile alimentare ale celor mici. Nu o ratati, daca va doriti un copil „bine crescut”!
Iar pentru mai multe sfaturi nutritionale si retete pregatite cu grija de Chef Cezar puteti consulta brosura dedicata parintilor https://www.selgros.ro/catalog/brosura-retete?id=74
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural