Fertilizarea in vitro
Consta in recoltarea celor doi gameti, ovulul si spermatozoizii si fertilizarea lor in laborator, urmata de transferul embrionului rezultat in uter. Pentru obtinerea ovulelor, femeia urmeaza o terapie hormonala care produce stimularea ovulatiei. Ovulele sunt recoltate cu ajutorul unui ac introdus transvaginal, ghidat ultrasonic (prin ecografie). Acestea sunt puse in contact cu sperma partenerului, preparata in anumite conditii, pe medii de cultura speciale, pentru a avea loc fecundatia. Dintre embrionii rezultati, un numar vor fi introdusi in uter cu ajutorul unui cateter, iar ceilalti vor fi crioprezervati in eventualitatea unei viitoare utilizari.
Fertilizarea in vitro reprezinta tratamentul de electie pentru femeile cu trompe uterine blocate, malformate, cu leziuni severe sau fara trompe uterine. Tehnica este de asemenea folosita in cazuri de endometrioza sau probleme legate de sperma barbatului, precum numarul scazut de spermatozoizi. Cuplurile care nu pot concepe si care au incercat alte metode de fertilizare fara rezultat, pot de asemenea apela la fertilizarea in vitro.
Rata de succes este de 25%.
Injectarea intracitoplasmatica a unui spermatozoid (ICSI - Intracytoplasmic sperm injection)
Presupune injectarea unui spermatozoid in citoplasma unui ovul. Acesta este apoi transferat in uter, folosind aceeasi tehnica precum in fertilizarea in vitro. Este utilizata in caz de infetilitate de cauza masculina, precum numarul scazut de spermatozoizi, mobilitate slaba sau alte anomalii ale gametilor masculini. Tehnica poate fi folosita dupa incercari nereusite de fertilizare in vitro sau cand sperma a fost obtinuta direct din epididim sau prin punctie testiculara.
Transferul de blastochisti
Daca in timpul incercarilor anterioare de fertilizare in vitro embrionul a esuat sa se implanteze in uter, o solutie poate fi tranferul de blastochisti. Prin acesta tehnica, embrionul este mentinut in afara corpului, pe medii speciale de cultura, cinci sase zile pentru a-i permite sa se dezvolte si sa se transforme in blastochist. Pentru ca acesta este intr-un stadiu mai avansat de dezvotare decat embrionul utilizat in fertilizarea in vitro, iar transferul are loc in perioada in care implantarea s-ar desfasura in mod natural, rata de succes este mai mare. Cu toate acestea, unii embrioni nu vor mai fi viabili pentru ca vor muri in laborator, astfel incat numarul de embrioni utili pentru transfer va fi destul de mic. Din acest motiv, tehnica este rezervata femeilor care produc un numar mare de ovule necesare fertilizarii.
Sursa: Healthy.ro
Citeste si alte articole pe Healthy.ro. Noi iti recomandam urmatoarele:
ADN-ul cancerului a fost decodificat
Ceaiul care ne protejeaza ovarele
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri