Displazia cervicala este o afectiune caracterizata de prezenta unor celule anormale la nivelul mucoasei colului uterin. Displazia nu inseamna neaparat cancer, insa la un moment dat, ea se poate transforma malign, dand nastere cancerului de col uterin.
Displazia cervicala mai este numita neoplazie intraepiteliala cervicala, pentru ca tesutul afectat este reprezentat de mucoasa colului uterin, care este un tesut epitelial. Este clasificata, in functie de extensia masei de celule anormale, in joasa (CIN I), moderata (CIN II) si severa (CIN III sau carcinom in situ).
Pentru a intelege mai bine diferenta dintre displazie si cancer, trebuie precizate cateva elemente despre structura colului uterin. In mod normal, colul uterin si vaginul sunt tapetate de o mucoasa formata din mai multe straturi de celule, asemanatoare celor din piele, numite celule pavimentoase sau scuamoase. Straturile profunde, de la baza, sunt formate din celule mici, tinere, rotunde, fata de cele de la suprafata, care sunt mature si aplatizate. Pe masura ce imbatranesc, celulele din profunzime migreaza catre straturile superficiale si devin plate. Tesutul epitelial al mucoasei este despartit la baza, de celelate structuri ale colului uterin, printr-o membrana bazala.
In displazia de grad mic (CIN I) doar cateva celule sunt anormale. Acest tip de displazie cevicala de obicei dispare fara tratament. Daca este depistata la un test de rutina, majoritatea medicilor recomanda tratarea ei in acest stadiu, pentru a-i preveni progresia.
In displazia moderata (CIN II) masa de celulele anormale cuprinde aproximativ jumatate din grosimea mucoasei cervicale.
In displazia severa (CIN III), denumita si carcinom in situ, intreaga grosime a mucoasei este formata din celule modificate, insa acestea nu au depasit inca membrana bazala. Tratamentul in acest stadiu este obligatoriu pentru ca de cele mai multe ori se transforma in cancer invaziv.
In toate cele trei forme de displazie, celulele anormale din mucoasa uterina se gasesc deasupra membranei bazale. Acesta este un reper deosebit de important pentru ca diferentiaza o displazie de un cancer invaziv.
In cancerul invaziv, celulele anormale nu se gasesc doar in grosimea mucoasei cervicale, ci ele invadeaza si membrana bazala. Tratamentul cancerului invaziv este in totalitate diferit de cel al displaziei si de cele mai multe ori necesita rezectie chirurgicala extinsa. Profunzimea invaziei dincolo de membrana bazala este un aspect important in decizia de tratament si in tipul acestuia. Invazia mai mica de 3 mm este tratata diferit, mai conservator decat atunci cand invazia este mai profunda.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară