IN ACEST ARTICOL:
Displazia cervicala este o afectiune caracterizata de prezenta unor celule anormale la nivelul mucoasei colului uterin. Displazia nu inseamna neaparat cancer, insa la un moment dat, ea se poate transforma malign, dand nastere cancerului de col uterin.

Cum este diagnosticata displazia cervicala?


Posibilitatea de a suferi de displazie cervicala poate iesi la iveala in urma unui test Papanicolau. Cu toate acestea, frotiul de mucoasa cervicala este doar un test screening, nu unul diagnostic. Displazia este diagnosticata cu ajutorul colposcopiei si biopsiei cervicale.

De ce este necesar tratamentul daca nu e cancer?

Desi displazia nu este cancer, exista posibilitatea ca acesta sa evolueze catre un cancer de col. Displazia joasa poate trece de la sine, insa majoritatea medicilor prefera sa o trateze pentru a preveni progresia catre un stadiu mai avansat de displazie. Inca nu exista o metoda pentru a prevedea cum va evolua acest tip de displazie.

Tratamentul vindeca displazia cervicala?

Daca displazia a fost cauzata de HPV, exista riscul recurentei, adica a reaparitiei displaziei, pentru ca tratamentul nu inlatura virusul. Doar celulele anormale sunt distruse in urma tratamentului. De obicei, recurenta nu este grava daca este detectata la timp, prin controale periodice.

Mai sunt necesare teste dupa tratament?

Deoarece displazia poate reaparea sunt obligatoriu necesare controale periodice, la intervalele de timp pe care doctorul le recomanda. De obicei acestea presupun efectuarea testului Papanicolau la trei luni in primul an, apoi la sase luni.

Un articol de Ciprian Chitu

Sursa: Healthy.ro.

Citeste si alte articole pe Healthy.ro. Noi iti recomandam urmatoarele:

6 lucruri care te imbatranesc

Seleniul - antioxidantul organismului

Condimente cu proprietati medicinale


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri