Comunicat de presa
Cu peste 600.000 de persoane afectate, Romania se situeaza pe locul al II-lea in Europa si pe locul al IV-lea in lume in ceea ce priveste incidenta hepatitei C, afectiune cu un impact grav asupra starii de sanatate pe termen mediu si lung a pacientului. In plus, potrivit Indicelui European al Hepatitei, Romania ocupa pe locul 25 in randul statelor europene in ceea ce priveste nivelul de screening (investigatii), tratament si preventie a bolii.
Dr. Florin Ioan Balanica, Consultant personal de sanatate si cel care a introdus medicina personalizata in Romania (www.doctorbalanica.ro), atrage atentia asupra riscurilor hepatitei si asupra modalitatilor de prevenire a acestei afectiuni:
Cele 5 tipuri de virusuri hepatice
Exista 5 tipuri de virusuri hepatice: hepatita de tip A, B, C, D sau E, fiecare dintre acestea fiind capabile sa provoace efecte pe termen scurt si infectii acute. Dintre acestea, hepatita de tip B, C sau D pot provoca si infectii cronice care pot ameninta inclusiv viata bolnavului. Preventia primara este fundamentala si este asigurata prin utilizarea vaccinurilor – disponibile azi pe scara larga impotriva HVA si HVB – iar preventia secundara se realizeaza prin diagnosticarea precoce a bolii.
Hepatita A (HVA) poate fi contactata prin alimentele sau apa consumate, daca acestea au fost contaminate anterior. Virusul determina numai infectii acute, iar organismul are abilitatea de a lupta cu infectia, reusind sa o elimine in termen de cateva saptamani.
Preventie: Riscul imbolnavirii poate fi redus semnificativ printr-o atentie deosebita acordata igienei si evitandu-se consumul de apa din surse nesigure.
Hepatita B (HVB) este printre cele mai raspandite infectii virale, iar infestarea are loc in urma contactului cu sangele sau fluide provenind de la o persoana deja bolnava. De asemenea, poate fi transmisa de la mama la copil in momentul nasterii. In cazul in care infectia nu dispare intr-un interval de 6 luni, iar boala devine cronica, aceasta poate provoca diverse complicatii. Romania se situeaza pe locul al II-lea in Europa in ceea ce priveste raspandirea virusului HVB, cu o prevalenta accentuata in randul tinerilor.
Preventie: Avand in vedere caile de transmitere, regulile obligatorii pentru a preveni imbolnavirea sunt folosirea prezervativului la fiecare contact sexual si evitarea utilizarii acelor deja folosite, a periutelor de dinti, aparatelor de ras sau truselor de manichiura/pedichiura ale unei persoane infestate. In plus, este bine sa fie evitate aparatura de tatuare sau perforare a pielii care prezinta potential de contaminare.
Foto homepage: Studiu hepatita, Shutterstock
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri