Hepatita C (HVC) se transmite in principal prin contactul cu sange infestat si, in cazuri foarte rare, prin contact sexual sau la nastere. Spre deosebire de primele 2 tipuri de virusuri, in cazul HVC, organismul nu este capabil sa lupte singur impotriva infectiei, aceasta devenind cronica. Bolnavii se confrunta adesea cu ciroza sau aparitia cancerului de rinichi dupa 15-30 ani de boala.
Preventie: In prezent nu exista un vaccin impotriva HVC, preventia putand fi posibila numai prin reducerea riscului de expunere la factorii declansatori. Este obligatoriu sa fie respectate aceleasi reguli valabile si in cazul HVB.
Hepatita D (HVD) se intalneste numai in cazul persoanelor infectate deja cu virusul hepatic B si reprezinta o supra-infectare a pacientilor. In aceste cazuri, creste probabilitatea insuficientei hepatice in infectiile acute si a cancerului hepatic in infectiile cronice.
Preventie: Vaccinarea impotriva HVB reduce semnificativ riscul de imbolnavire. De asemenea, acesta poate fi minimizat si prin respectarea regulilor valabile in cazul HVB.
Hepatita E (HVE) se transmite pe aceleasi cai si poate fi prevenita similar cazului hepatitei A, cu diferenta ca, in prezent, vaccinul impotriva acestui virus are o raspandire limitata.
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural